Els comuns reclamen un Govern només amb ERC i el suport extern del PSC

Jéssica Albiach demana "generositat" a Salvador Illa per facilitar l'"única alternativa" a un Govern on hi sigui Junts

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach
La candidata dels comuns, Jéssica Albiach | ACN
27 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:47h
De defensar un tripartit de comuns, PSC i ERC a reclamar un Govern només amb els republicans i amb el suport extern dels socialistes. Aquest és el moviment que ha fet aquest dissabte En Comú Podem per intentar desencallar les negociacions per comandar la Generalitat. El consell nacional ha aprovat la que consideren que és "l'única alternativa real" a un executiu del qual en formi part Junts. 

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat un "gest de generositat" a Salvador Illa, que manté la seva intenció d'intentar presidir la Generalitat. Ha argumentat que els vetos creuats entre socialistes i republicans es mantenen i que, per tant, "no poden fer un Govern compartit". És per aquest motiu que la fórmula que veuen "viable" més enllà d'una aliança netament independentista és que el PSC doni el seu braç a tòrcer i renunciï a la governabilitat tot admetent que, encara que hagi guanyat les eleccions, no està en posició d'avantatge en la correlació de forces mentre que ERC té dues opcions obertes.

"És l'única alternativa viable per fer un govern d'esquerres i evitar que Junts estigui i marqui el rumb del proper Govern", ha insistit Albiach. La proposta ha estat avalada pel consell nacional dels comuns malgrat reconèixer que "no serà fàcil". En tot cas, la dirigent ha fet una apel·lació directa al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè intervingui per afavorir aquesta fórmula: "No és només una qüestió de generositat, sinó d'intel·ligència política". 

Albiach traslladarà aquesta petició a les pròximes reunions que mantindrà tant amb el PSC com amb ERC, a qui demana que surti de la "inèrcia" dels últims anys en els quals Junts "ha marcat el pas". L'única manera d'avançar i de reforçar una majoria progressista i que aposti pel diàleg, ha subratllat, és la que el seu partit posa sobre la taula.

Amb tot, la proposta dels comuns topa amb dues realitats: fins ara, Illa no ha renunciat a presentar-se a la investidura, i ERC manté que no compta amb el PSC ni per governar ni per rebre el seu suport extern. Els republicans continuen mantenint la seva aposta pel Govern ampli amb comuns, CUP i Junts i reclama tant a Albiach com a Laura Borràs que no hi hagi vetos entre els partits partidaris del referèndum i de la llibertat dels presos.