aigua

​Intel·ligència artificial per detectar fuites i fraus d’aigua

Sorea posa en marxa una prova pilot a Sant Cugat del Vallès

per NacióDigital , 26 de febrer de 2021 a les 19:43 |
Instal·lació dels dispositius d'intel·ligència artificial de Sorea a Sant Cugat | Sorea
L'ús de la intel·ligència artificial està cada vegada més estès. Ara Sorea, la companyia gestora del cicle integral de l’aigua a Sant Cugat del Vallès, ha posat en marxa una prova pilot a la ciutat per detectar fuites i fraus a la xarxa de distribució d’aigua potable. De fet, Sant Cugat és el primer municipi on s’ha testejat el funcionament d’aquesta tecnologia, que permet detectar fuites fins i tot d’una aixeta mal tancada, ja que es tracta d'un dispositiu no invasiu a la xarxa que és capaç de mesurar cabals molt petits (des de 0,02 l/min). 

Amb aquesta prova pilot, Sorea busca implantar innovacions que li permetin operar d’una manera més àgil, sostenible i, si és possible, sense afectacions en el servei i així evitar molèsties a la ciutadania.

Com funciona?

La tecnologia que s’està testejant està formada per sensors especials que es col·loquen en el cos de les canonades o vàlvules i un transmissor de dades que envia la informació a un servidor on un programa d’intel·ligència artificial detecta anomalies en el cabal. S’han realitzat diversos assajos per tal de poder-se aplicar en canonades de diferents diàmetres, materials, cabals i pressions. Cal tenir en compte que el dispositiu és més petit que un telèfon mòbil. 

Són especialment útils per fuites que es troben habitualment en els trams d’escomesa entre la canonada principal i el comptador de l’usuari i que són imperceptibles, però representen pèrdues que, tot i que no es poden mesurar, es produeixen i lògicament cal eliminar. També serveix per a la detecció de fraus als hidrants i xarxes contra-incendi.

Quins són els beneficis d’aquesta tecnologia?

El principal avantatge d’aquest dispositiu és la seva alta capacitat de detectar fuites d’aigua a la xarxa sense interrompre el subministrament, però també l’estalvi de costos en la detecció de fraus i pèrdues d’aigua que permet a Sorea no malbaratar un recurs natural escàs com l’aigua.

Gràcies a l’expertesa tecnològica d’una empresa com Agbar -grup al qual pertany Sorea-, és possible realitzar aquest tipus de proves i instal·lar aquests dispositius a un cost reduït perquè sigui accessible a municipis com Sant Cugat. La vigilància tecnològica i les proves de camp que s’han realitzat en col·laboració amb la Knowledge Technology Office d’Agbar, així com una important inversió de la companyia, permeten desenvolupar aquesta tecnologia pionera que millora el servei a la ciutat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació