L'oposició tomba el pla de mandat del govern de Colau

Els comuns acusen ERC de votar en contra del PAM per "no incomodar" JxCat

Colau i Collboni en un ple municipal
Colau i Collboni en un ple municipal | Ajuntament de Barcelona
26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:30h
El govern municipal de Barcelona haurà de tirar endavant el seu pla de mandat sense l'aval de cap grup de l'oposició. Aquest divendres en el ple municipal ERC, JxCat, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi han votat en contra del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2020-2023. "L'utilitzarem com a full de ruta governamental", ha dit el regidor de Presidència, Jordi Martí, que ha criticat la postura d'ERC.

Martí ha acusat els republicans "d'anar a missa i repicar" i ha retret als seus regidors que hagin participat en grans acords i avui hagin votat en contra del PAM. "El seu grup està més pendent de la negociació amb JxCat [a la Generalitat] i de no incomodar el seu futur soci de govern", ha dit el regidor de Barcelona en Comú. La tinent d'alcaldia Laia Bonet (PSC) també ha retret l'actitud d'ERC, assegurant que els republicans ja han donat el vistiplau a iniciatives del PAM a través d'altres acords.

Martí havia defensat que el PAM apostava per la "recuperació social" i servia per "mitigar" la urgència social provocada pels efectes de la Covid-19. "Permet construir un model amb capacitat de resiliència per a períodes excepcionals com el que estem vivint", ha insistit. La seva intervenció, però, no ha servit per canviar el parer de l'oposició.

Des d'ERC, el regidor Jordi Coronas, ha justificat el vot negatiu del seu grup pel seu caràcter "genèric". "Serveix per acontentar els dos socis de govern que tenen visions diferents", ha dit. Coronas ha lamentat que el PAM no sigui "ni transformador ni transgressor". "No posa en escac l'establishment que ens ha portat a aquesta situació i que els han posat a governar amb vostès", ha assegurat.

Per part de JxCat, Jordi Martí ha criticat que el PAM consolidi el projecte "faraònic" de connexió del tramvia per la Diagonal. "Barcelona necessita un altre govern i un altre PAM", ha demanat.

El pla també ha estat rebutjat per Ciutadans, que també ha posat el focus en la connexió del tramvia i en el model de ciutat "contraposat" al seu que defensa el govern de Colau. El portaveu del PP, Josep Bou, ha lamentat que el govern municipal hagi obviat bona part de les al·legacions dels populars i ha considerat que el PAM consolida les "traves" al creixement econòmic de la ciutat. La regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, ha titllat el PAM d'"insuficient" i ha assegurat que la participació per a la seva elaboració ha estat "escassa".

L'oposició suspèn la gestió de la pandèmia

També al ple, l'oposició en bloc ha suspès l'actuació del govern de Barcelona en Comú i el PSC per gestionar els efectes de la pandèmia a la capital. L'Ajuntament ha celebrat aquest divendres el debat sobre l'estat de la ciutat del 2020 en sessió plenària, que s'ha centrat gairebé de manera exclusiva en les conseqüències de la Covid-19.

Barcelona té 100.000 persones infectades per coronavirus i l'excés de mortalitat el 2020 va ser de 4.500 persones a causa de la Covid-19. La pandèmia ha provocat una caiguda del PIB de la ciutat que se situa entre el 10% i l'11%, mentre que l'atur frega el 13% i arriba al 30% en el cas dels joves. A més, durant el 2020 es van atendre 88.000 persones als serveis socials -la xifra més altra de tota la dècada-, un terç dels quals hi anaven per primera vegada.

L'alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat d'"extraordinària" la feina feta per l'Ajuntament i ha reivindicat la construcció de 2.000 habitatges per iniciativa municipal, la connexió del tramvia per la Diagonal que ja està planificada o el reimpuls del 22@. Colau ha demanat a l'oposició encarar els debats per trobar solucions als efectes de la pandèmia de manera "propositiva", en un moment en què, segons assegura, la ciutadania està expressant el seu "malestar". Un malestar que segons Colau s'ha manifestat en les manifestacions per l'alliberament de Pablo Hasél, amb l'alt grau d'abstenció a les eleccions del 14-F o amb l'entrada de l'extrema dreta al Parlament.

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha expressat que ara la prioritat del govern municipal és "rellançar" la ciutat i "passar pàgina" per introduir elements de reactivació. Collboni ha demanat centrar els esforços en la recuperació del PIB i les necessitats dels treballadors aturats o en ERTO.

L'oposició no ha comprat el relat de Colau i Collboni i el president del grup municipal d'ERC, Ernest Maragall, ha acusat els socis de govern d'"amagar-se" darrere la feina que han fet els tècnics municipals. "La ciutat no s'ha aturat malgrat el seu govern", ha assegurat.

Des de JxCat, Elsa Artadi ha denunciat que la ciutat s'ha "aturat" i ha deixat de ser "la millor botiga del món". Artadi ha instat el govern municipal a reflexionar sobre les polítiques de decreixement que, segons assegura, es defensaven des de l'executiu local abans de la pandèmia. La portaveu de JxCat considera que l'Ajuntament basi la seva acció en criticar la Generalitat, "tapar les vergonyes" de l'Estat i "justificar" amb la Covid-19 l'estat de "decadència" de la ciutat.

Ciutadans demanarà un ple extraordinari

En la seva intervenció, la portaveu de Ciutadans, María Luz Guilarte, ha avançat que el seu partit demanarà celebrar un ple extraordinari i monogràfic per debatre sobre l'estat de la ciutat. "El ritme de degradació és cada cop més ràpid", ha dit, assenyalant la inseguretat i l'ocupació d'habitatges com a principals problemes de la ciutat. Des del PP, Josep Bou ha assenyalat "deficiències" en la gestió municipal tot i reconèixer l'"esforç" del govern municipal. Bou ha demanat més recursos per atendre el sensellarisme i l'emergència habitacional, així com acabar amb l'"asfíxia fiscal". El portaveu del PP ha centrat la seva intervenció en les crítiques a l'urbanisme tàctic i l'aposta per les superilles i els carrils bici.

Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, ha denunciat que l'Ajuntament ha aprofitat la pandèmia per "implantar ideologia" i ha centrat les seves crítiques en Barcelona en Comú. "És un govern antiempresa, antiemprenedoria i antisector privat. Només el PSC ha tingut la valentia d’intentar parlar de ciutat business firendly, però amb la boca petita", ha dit.

Arxivat a