Malestar entre els veïns del Fort Pienc de Barcelona per la rehabilitació d'una nau amb amiant

Els veïns demanen a l'Ajuntament que obligui la retirada dels materials amb fibrociment «en mal estat»

La coberta amb amiant de l'antiga fàbrica d'Eucort
La coberta amb amiant de l'antiga fàbrica d'Eucort | Foto cedida
Joan Obiols
28 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:25h
Els veïns del carrer Nàpols de Barcelona, a la zona del Fort Pienc, denuncien la construcció d'onze habitatges i dos magatzems comercials en l'espai que actualment ocupa l'antiga fàbrica de vehicles Eucort, construïda el 1946 a tocar de la Gran Via i abandonada des de la dècada dels vuitanta. Es queixen del mal estat de les cobertes i les parets interiors de l'espai i avisen de la perillositat que suposa el fet que hi hagi fibrociment d'amiant.

En una conversa amb NacióDigital, una veïna de la zona exposa que el mal estat de les parets de la fàbrica provoca humitats als habitatges que hi fan frontera i denuncia que els operaris que treballen en la construcció dels nous habitatges i magatzems conviuen amb el material tòxic sense cap mena de protecció. Entre els residents, hi ha el temor que s’estiguin alliberant partícules tòxiques d'amiant de la teulada, que en principi no està previt que es manipuli segons preveu la llicència d'obres.

El fibrociment d'amiant és un material de construcció que s'utilitzava especialment en canonades, sortides de fum, cobertes i parets. La peculiaritat és que la inhalació de les partícules que desprèn en trencar-se o desgastar-se provoca greus problemes per la salut. Segons els experts, amb el pas dels anys pot causar diferents tipus de càncer, especialment el de pulmó. És per aquest motiu que els veïns de la zona es mostren molt preocupats pel fet que la presència d'aquest material es mantingui en la nova construcció del carrer Nàpols.

La propietat de la nau abandonada i impulsora de la nova obra és coneguda al barri. Es tracta de l'empresa immobiliària Baalbeck SA, propietat també del Casino Billares de Gran Via i d'un bloc de pisos de lloguer en la zona.

La immobiliària va aconseguir una llicència municipal per rehabilitar l'edifici després d'un informe emès per l'Ajuntament l'octubre del 2018, al qual ha tingut accés NacióDigital i que desautoritzava substituir la coberta, tal com demanaven els veïns. L'informe només donava permís per obres de consolidació o rehabilitació de la nau perquè aquesta ocupa més espai del que li pertoca segons el planejament urbanísticament. Els veïns creuen que la denegació per substituir la coberta és conseqüència d'una mala interpretació del concepte "substitució" i demanen que es repensi davant la perillositat que suposa l'amiant en mal estat. Fonts municipals asseguren a NacióDigital que l'Ajuntament supervisarà les obres per garantir que no es produeixen afectacions derivades de la presència de fibrociment.

És per aquest motiu que han optat per obrir un nou front a través de l'administració local, amb el precedent del 2019 quan l'Ajuntament va aconseguir aturar les obres del Mercat de l'Albaceria per una coberta amb amiant. Els veïns s'han posat en contacte amb la consellera d'Esquerra Republicana del districte de l'Eixample perquè faci arribar al Ple de l'Ajuntament la petició del veïnat per obligar a retirar els materials que contenen amiant. També han iniciat els tràmits per denunciar el cas davant la Fiscalia del Medi Ambient, que segons els veïns, es va mostrar "sorpresa" davant la negativa al permís de substitució de la coberta.

Crida a erradicar l'amiant

Segons informa l'Ajuntament a la seva pàgina web, el consistori s'encarrega d'inspeccionar periòdicament els equipaments i zones de l'espai públic on hi ha amiant. Quan es detecta que aquest material pot suposar un risc, el protocol estableix l'obligació de fer un pla de desamiantatge per retirar-lo de manera ràpida i segura.

L'amiant fa anys que és present als carrers de Barcelona però fa dos anys, la detecció del material contaminant al metro va tornar a obrir el debat sobre la gestió pública del fibrociment. Els treballadors del metro van arribar a fer vaga per demanar la seva retirada i diversos col·lectius de la capital van començar a fer denúncies públiques similars.

L'Escola 9 Graons de l'Eixample va tancar el pati l'octubre de 2019 per possible exposició dels infants a l'amiant i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona va reclamar el mateix any a l'Ajuntament que erradiqués qualsevol presència d'amiant a la ciutat. Una directriu que ja es preveu en una normativa europea aprovada el 2015.

Arxivat a