FISCALITAT

Guia ràpida per a autònoms: quant hauràs de pagar ara de quota?

Les quantitats a pagar no es disparen, però sí que s'han encarit en els darrers mesos

per NacióDigital , Barcelona, 25 de febrer de 2021 a les 16:24 |
La quota dels autònoms ha crescut al febrer. | Pixabay
Els treballadors autònoms sovint lamenten que han de pagar quotes a la Seguretat Social que no s'ajusten ben bé als ingressos que generen amb la seva activitat. En els darrers dies, a més, planava sobre el gremi el temor a un increment de la quota amb què cotitzen. Aquests són els dubtes més freqüents i les seves respostes.

Es disparen les quotes dels autònoms?  La Seguretat Social preveia des del 2018 una actualització de les quotes aquest any. Les associacions d'autònoms van alertar el govern espanyol que l'augment es va pactar quan l'economia creixia i ara la pandèmia ha capgirat la situació. Per tant, l'increment queda en suspens tot l'any.


Quant pagaré aquest 2021? La quota mínima es manté en 289 euros mensuals, contra el que va divulgar la Cambra de Comerç de Barcelona, que havia denunciat un increment fins a 433 euros mensuals. Es calcula que a hores d'ara el 85% dels treballadors per compte propi abonen aquesta cotització mínima a la Seguretat Social.


Canviarà el sistema de cotitzacions? Sí. L'executiu espanyol i les associacions d'autònoms estudien com reformar el règim de treballadors autònoms perquè es puguin canviar al llarg de l'any les bases de cotització en previsió dels ingressos que es rebrà. Però aquest nou sistema es troba encara a les beceroles de la negociació, i es preveu que no entri en vigor fins al 2022.

S'ha aplicat algun increment? L'octubre de l'any passat es va aplicar un increment des dels 283 als 286,15 euros en la base mínima i de 1.221 a 1.233,2 euros per la màxima. Al gener es va aplicar un nou increment fins als 289 euros la quota màxima i fins a 1245,4 euros la quota mínima.


Per què augmenten les quotes? Segons la Seguretat Social, hi ha un deute pendent dels autònoms per l'augment dels tipus de cotització per cessament d'activitat i per contingències professionals. Aquest deute oscil·la entre els 22,4 euros en la quota mínima i els 97,8 euros en la màxima i s'havia d'haver traslladat a les quotes de forma progressiva mes a mes.


Tornaran a augmentar les quotes aquest any? De moment no. La Seguretat Social es va comprometre a aturar els augments de tipus pendents per la situació econòmica. La pròrroga dels increments està aprovada per decret fins al 31 de maig.

Quant s'haurà de pagar quan acabi la pròrroga? Quan es reprenguin els augments, es preveu que els autònoms que cotitzen amb la quota mínima pagarien 2,8 euros més al mes i els que cotitzen per la base mínima, 12,2 euros.

Quant facturen de mitjana els autònoms? Es calcula que 2,1 milions d'autònoms a l'Estat facturen per sota del salari mínim interprofessional. En aquest col·lectiu es preveu que amb la reforma prevista per al 2022 les quotes puguin ser menors que la de 289 euros que paguen ara. La idea del govern espanyol, a més, és que els autònoms que paguin més quota del que correspondria pel que ingressen puguin recuperar la quota pagada de més.
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació