toreig

El Suprem estableix que la feina d'un torero no és una obra d'art i no es pot registrar com a tal

La sentència desestima una petició d'un torero, que reclamava una inscripció en la propietat intel·lectual d'una actuació del 2014

per NacióDigital , 25 de febrer de 2021 a les 13:25 |
Una corrida de toros | Europa Press
El Tribunal Suprem ha establert que la feina d'un torero no és una obra que pugui ser registrada com "una obra d'art" ni com a "propietat intel·lectual" "perquè no es pot expressar de forma objectiva allò en què consistiria la creació artística", al marge del sentiment que pugui generar l'acció de torejar en els espectadors.

La Sala Civil ha desestimat el recurs presentat pel torero Miguel Ángel Perera Díaz contra la sentència de l'Audiència Provincial de Badajoz. La intenció de Perera Díaz era inscriure com a propietat intel·lectual una obra que va titular Faena de dues orelles amb petició de cua al bou Curioso, que va tenir lloc el 22 de juny de 2014 a la Fira de Sant Joan de Badajoz i hauria consistit en un toreig molt aplaudit pel públic.


El torero, segons ha recordat el Suprem, esgrimia que "el toreig és un art i la feina d'un torero una manifestació artística, una obra d'art, i, en concret, la qual era objecte de sol·licitud d'inscripció en el registre de propietat intel·lectual era una creació artística original, raó per la qual resultava procedent la seva inscripció", escrivia el torero.

Els magistrats han explicat en la sentència que perquè una obra pugui ser considerada propietat intel·lectual han de concórrer dos elements cumulatius. El primer és que "ha d'existir un objecte original que constitueixi una creació intel·lectual pròpia del seu autor" i el segon és que "la consideració d'obra es reserva als elements que expressen aquesta creació intel·lectual".


Així, han assenyalat que, "sense minva de la consideració artística que pugui reconèixer-se a la feina d'un torero per part de crítics i aficionats, i dels sentiments que pugui generar en els qui la presencien, com reflecteix l'obra d'alguns cèlebres poetes (...) i pintors (...), perquè pugui ser protegida com a obra de propietat intel·lectual, en atenció a la finalitat d'aquesta protecció, ha de complir els requisits propis de l'obra ja esmentats", sentencien.
   

Per reforçar la seva sentència, el Suprem ha intentat equiparar la lídia d'un toro a una coreografia, atès que aquestes últimes si són considerades obres objecte de propietat intel·lectual.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació