El PSC fa una proposta per escrit per minimitzar el paper de Vox al Parlament

Els socialistes han lliurat el document als comuns, a qui en la segona reunió han plantejat que la presidència del Parlament recaigui sobre una dona d'esquerres

Els equips negociadors del PSC i dels comuns, reunits aquest dimecres
Els equips negociadors del PSC i dels comuns, reunits aquest dimecres | PSC
24 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:21h
Els principals partits del Parlament debaten com curtcircuitar la presència de Vox, tal ha avançat NacióDigital, i aquest dimecres el PSC ha estat el primer en posar una proposta per escrit sobre la taula. En la nova reunió que han celebrat amb els comuns per explorar la formació de Govern, els socialistes han presentat un pla per deixar l'extrema dreta fora de la mesa de la cambra, de l'òrgan que regeix les comissions, barrar el pas a les iniciatives conjuntes i intentar minimitzar les seves intervencions a l'hemicicle.

Aquesta ha estat la principal qüestió que han debatut el PSC i els comuns en aquesta segona trobada, informen fonts coneixedores de la reunió, tot i que els socialistes també han tornat a posar sobre la taula que la presidència del Parlament l'assumeixi una dona d'esquerres i impedir així que aquest càrrec l'ocupi Junts o la CUP. Amb tot, des d'En Comú Podem asseguren que en cap moment s'ha entrat a parlar a fons d'aquesta proposta i que tot continua "molt obert".

El document que han presentat els socialistes per afrontar la convivència amb els 11 diputats de Vox a la cambra ha estat la qüestió més concreta que s'ha abordat. Per una banda, s'aposta per negociar les votacions amb els grups que subscriguin l'acord per impedir que l'extrema dreta tingui un lloc a la mesa -segons el repartiment que tradicionalment s'ha fet li correspondria un-, així com per vetar-los a les meses de les comissions, ja sigui com a presidents o com a vocals.

Segons el reglament, recorden els socialistes, no es pot impedir que participin de les comissions perquè cada grup té el dret i el deure d'enviar-hi representants i suplents, però sí que es pot impedir, per acord dels grups, que assumeixin el paper de relators. L'esbós des del Salvador Illa planteja també que els grups signants del pacte es comprometin a no presentar propostes de la mà de l'extrema dreta i a revisar el sentit de les votacions sobre les iniciatives que presentin. 

Pel que fa a les intervencions parlamentàries, els socialistes suggereixen que es tendeixi a ignorar els diputats de Vox evitant les referències personals per evitar que disposin de més temps d'intervenció a compte dels torns de rèplica per al·lusions. Aquesta és una qüestió que genera debat entre els partits partidaris de barrar el pas a l'extrema dreta, que dubten entre si la manera més eficient és ignorar o bé confrontar les afirmacions que faci l'extrema dreta.