Oliu condiciona l'èxit dels fons europeus a la «rigorositat» que s'apliqui per complir els objectius

El president del Banc Sabadell destaca el paper "clau" de la banca com a solució als problemes econòmics durant la Covid-19

imatge d'arxiu del president del Banc Sabadell, Josep Oliu
imatge d'arxiu del president del Banc Sabadell, Josep Oliu | ACN
24 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:58h
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha condicionat l'èxit del fons europeus per la Covid-19 a la "rigorositat" que s'apliqui per seleccionar aquells projectes que compleixin amb les metes marcades, que són les transicions ecològiques i digital. Tot i que ha subratllat la importància de la "flexibilitat", també que hi hagi "una gestió professionalitzada, perquè els diners vagin als seus objectius" del que són "uns estímuls sense precedents".  

Així ho ha pronunciat aquest dimecres en la cita anual a la Cambra de Comerç de Sabadell, "Perspetives econòmiques 2021", que s'ha celebrat de forma telemàtica. També ha assenyalat que per fer-ho "haurà d'anar acompanyat de reformes estructurals i això a la política li costa". De la mateixa manera, ha posat l'accent en què aquests recursos han d'arribar sí o sí a la petita i mitjana empresa. 

En aquest sentit, ha recalcat que "aquesta transformació o arriba per adaptar la pime al món digital, de les dades i de la sostenibilitat, o no li donarà sentit aquest pla d'ajudes". Oliu ha recordat que les xifres de recuperació del PIB, en funció de l'efectivitat d'aquests paquets, es mouen entre el 0,9% i el 2,7%. Ha emfatitzat l'efecte "accelerador" de la crisi de la Covid-19 amb "la digitalització i la transició verda" i ha subratllat que la seva particularitat, a diferència de la recessió de 2008, és que "afecta tothom d'una manera simètrica i aleatòria, tant fa si abans s'havia fet bé o malament". 

El mandatari de l'entitat ha calculat que enguany l'estat espanyol recuperarà "una mica més de la meitat" del que es va perdre el 2020 i ha fixat el primer semestre de 2022 per tornar a nivells econòmics previs a l'esclat de la pandèmia. 

Defensa de la banca 

Oliu ha defensat el paper "clau" de la banca com a "solució dels problemes econòmics" sorgits arran del coronavirus, perquè "hi ha hagut concessió de liquiditat i les empreses poguessin tirar endavant". Ha posat xifres això, amb 31,7 mil milions d'euros, que ha representat el 4,8% del total del préstec del sistema, sorgit, en gran part, de les moratòries aplicades. 

En relació amb aquestes pròrrogues ha posat en vàlua els bancs per fer la "gestió post ICO i ajudes" fent una avaluació "un per un" dels casos. Ha recalcat que aquesta tasca les entitats financeres "són les úniques que poden fer-la". 

El mercat de les criptomonedes 

El president del Banc Sabadell ha augurat que "possiblement" les criptomonedes siguin una realitat en el futur, però cal regular-les, ja que actualment "és com jugar a la ruleta russa". Ha admès que ara per ara "són un actiu que pot augmentar el valor com ho pot fer l'or", però la diferència és que al darrere no hi ha ningú com sí per exemple, amb el dòlar hi ha un govern. 

A més, ha puntualitzat que "el 85% dels pagaments" que es fan a través d'aquest mecanisme procedeixen del narcotràfic i activitats il·legals i "és molt més opac". Ha insistit, novament, en la necessitat que es marquin unes pautes normatives.