coronavirus

Què sabem de la immunitat contra la Covid-19 després de superar-la? Ho explica el Col·legi de Metges

En un informe conclouen que la majoria de les persones que superen la malaltia aconsegueixen sis mesos d'immunitat

per NacióDigital , 24 de febrer de 2021 a les 12:19 |
Passatgers amb mascareta al metro de Barcelona | Adrià Costa
El Col·legi de Metges recomana que les persones que han passat la malaltia "no formin part del grup prioritari de vacunació", ja que conclouen que un cop han superat el contagi de la Covid-19 aconsegueixen fins a sis mesos d'immunitat. "Insistim que, en un context de dosis limitades, les persones que ja han passat la infecció no siguin considerades com a prioritàries per a la immunització," assenyala Silvia de Sanjosé, presidenta del GCMSC i autora principal del primer document del grup sobre grups prioritaris per a la vacunació.

Adverteixen que totes aquestes valoracions, recollides a l'informe, són preliminars i no són conclosiuns definitives. "Encara no hem identificat marcadors relacionats amb la protecció i no ha passat suficient temps per a dir quant temps dura la immunitat", adverteixen. Els experts també recomanen realitzar estudis prospectius per a definir marcadors de protecció immune i valors de tall que simplificarien els assajos clínics de vacunes i ajudarien a decidir sobre la necessitat de revacunar.


Des del grup d'investigadors adverteixen que l'emergència de noves variants virals podria comprometre l'eficàcia de vacunes existents i subratllen la necessitat de realitzar una vigilància molecular tant en poblacions humanes com en animals susceptibles d'infecció. Finalment, insisteixen que la vacunació global és necessària no sols des d'un punt de vista ètic, però també epidemiològic.

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC), promogut per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l'Associació Catalana de Centres de Recerca (ACER), ha publicat l'informe “What do we know about Immunity to SARS-CoV-2? Implication for Public Health Policies”, on fa una revisió del coneixement actual de la immunitat enfront del SARS-CoV-2 i les implicacions a nivell de polítiques de salut pública.


Una altra investigació marca en 8 mesos la immunitat

Vuit mesos després de la infecció per SARS-CoV-2, el virus que provoca la Covid-19, la majoria de les persones que s'han recuperat encara tenen prou cèl·lules immunes per defensar-se i prevenir una repetició de la malaltia, segons un nou estudi d'investigadors de la Jolla Institute for Immunology dels Estats Units i publicat de forma preliminar a bioRxiv.


La investigació, que encara no ha estat revisada per altres científics ni publicada en una revista científica, en qualsevol cas és la més completa i de llarg abast sobre la memòria immune al coronavirus fins ara. A més, apunta que la durada d'aquestes cèl·lules podria durar fins i tot anys, ja que els supervivents d'un anterior coronavirus, la SARS, encara porten certes cèl·lules immunes importants 17 anys després de recuperar-se.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació