El continuisme s'imposa amb claredat a les eleccions de Pimec

Antoni Cañete és el nou president de la patronal després de guanyar amb un 83% enfront la candidatura d'EinesPimec liderada per Pere Barrios

Antoni Cañete amb el seu equip després de conèixer-se els resultats.
Antoni Cañete amb el seu equip després de conèixer-se els resultats. | Pimec
23 de febrer del 2021
Actualitzat el 24 de febrer a la 1:18h
Pimec no és la Cambra de Comerç. La candidatura d'Antoni Cañete, continuista de la línia de Josep González, s'ha imposat amb claredat en les eleccions a la patronal de la petita i mitjana empresa que s'han celebrat aquest dimarts. L'opció alternativa, liderada per l'empresari Pere Barrios i que tenia el suport de l'ANC, no ha pogut fer realitat la seva voluntat d'iniciar una nova etapa a l'entitat. Ha votat el 45,9% del cens, un total de 3.717 vots que representen un univers de 122.000 empreses. Cañete ha obtingut 3.097 vots (el 83%) enfront 599 de Barrios, amb un 16%, i hi ha hagut 21 vots en blanc. 


El resultat ha estat especialment clar al territori, que s'ha decantat en favor de Cañete per un 80% llarg dels vots. A Barcelona, EinesPimec ha pogut mobilitzar més electors. Però també és a Barcelona on hi ha el gruix de les associaicons i gremis que s'han decantat cap a Cañete majoritàriament.

Cañete ha qualificat les eleccions de "festa de la democràcia" i ha agraït a l'altra candidatura l'haver participat en el procés. El nou president de Pimec ha afirmat que les pimes i els autònoms de Catalunya "han parlat". Ha qualificat la seva candidatura com a integradora i transversal, i ha subratllat que escoltaran "tothom, també els que no ens han votat". Ha afirmat que els votants han optat per la "moderació" enfront la "confrontació" i que "no pot haver ingerències polítiques en les nostres institucions". Ha dit que el seu lema, Activisme Empresarial, no serà un eslògan i que Pimec serà la casa gran de les pimes catalanes.


Pere Barrios ha felicitat "sincerament" Cañete pel resultat, tot i que ha assenyalat coses del procés que "no ens han agradat", com la gent que avui no ha pogut votar per les cues que s'han produït. Ha felicitat també els que els han votat i ha assenyalat que "el nostre projecte no encaixa en aquesta casa". "Tindreu notícies nostres", ha afegit, insinuant que portaran el seu projecte d'empresariat fora de Pimec.  

Els resultats no han estat una sorpresa. Des de l'inici de la campanya, que va agafar a contrapeu els crítics amb la gestió de González, des d'Eines Pimec s'ha criticat durament la precipitació amb què es van convocar les eleccions. El candidat, Pere Barrios, ha vingut denunciant diverses "anomalies" en el procés, acusant els seus rivals d'emprar tots els recursos de l'organització en favor de l'altra candidatura. 

Aquest dimarts, s'ha pogut comprovar el predomini de la llista oficial. El mateix Antoni Cañete ha estat el primer votant i ha lliurat un nombre important de vots delegats. Fins al punt que des de l'equip de Barrios s'ha criticat que "col·lapsés" el procés electoral, amb cues d'electors aturades a la porta. 

L'elecció d'Antoni Cañete és la culminació d'un procés llarg i elaborat amb visió estratègica. Va ser el juliol passat que González va anunciar que aquest seria el seu darrer mandat. El president sortint va iniciar un seguit de consultes internes en els principals gremis de l'entitat per tancar entorn del seu secretari general un consens molt ampli. Així, en l'assemblea del juliol, el nom de Cañete va ser avalat com a successor de manera pràcticament unànime. Això va fer que qui ha estat número dos de la patronal hagi aparegut com el candidat institucional de la casa.  

Barrios, per la seva banda, ha liderat una candidatura amb voluntat d'incidir i de fer que Pimec adoptés una posició més crítica envers les administracions. Va recollir més de 200 avals per poder presentar oficialment la seva candidatura i, de fet, ha aconseguit unes eleccions disputades per primer cop en la història de la patronal. 

La campanya ha estat breu, però pujada de to.Mwentre la candidatura de Cañete s'ha girat en contra de l'ANC, acusant-la d'intentar "instrumentalitzar" l'entitat, els d'EinesPimec han repetit que tota l'estructura de la casa s'ha abocat en favor de la llista considerada oficialista, tot queixant-se del poc temps que han tingut per preparar el seu projecte. 

Dilluns, Pere Barrios va presentar escrit d'al·legacions denunciant un seguit d'"irregularitats", com "l'ús de recursos de l'entitat" per part de la llista oficial i acusant de jugar amb avantatge Cañete.  Barrios ha destacat que és el primer cop que hi ha eleccions a Pimec i que això és possible gràcies a la seva candidatura.

Han estat les eleccions més sorprenents que han tingut lloc en una patronal.