La Moncloa respon a Podem que també s'ha de garantir el dret a la propietat de l'habitatge

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, nega que s'incompleixi amb el compromís de combatre el preu dels lloguers i assegura que la discrepància està "en l'instrument"

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en el consell de ministres d'aquest dimarts
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en el consell de ministres d'aquest dimarts | Moncloa
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:21h
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha replicat a Podem que en cap cas s'incomplirà un acord de govern com el del combat contra el preu abusiu dels lloguers però ha tancat files amb l'aposta del ministre José Luis Ábalos pels incentius i no per regular els preus fixant un topall. "La discussió està en quin és el millor instrument", ha defensat.

Podem ha aixecat la veu per advertir que es tracta d'una "línia vermella" que el partit no travessarà i el vicepresident Pablo Iglesias ha criticat l'intent del PSOE de "trair" un dels compromisos de la coalició. La portaveu de l'executiu, però, ha negat que aquesta sigui la voluntat del ministre Ábalos i ha argumentat que es tracta de trobar "la millor solució" per garantir la funció social de l'habitatge i, al mateix temps, el dret a la propietat.

"L'important és que el govern està compromès amb què l'habitatge no sigui un obstacle insalvable per desenvolupar un projecte vital", ha dit Montero intentant treure ferro a l'assumpte. Amb tot, ha insistit en l'aposta per incrementar el parc d'habitatge públic, incentivar els avantatges dels col·lectius vulnerables per accedir a un habitatge o fer aflorar pisos buits per ampliar el mercat de lloguer. "Busquem els instruments més sòlids", ha subratllat tot defensant que aquestes mesures ja contribuirien a regular el cost en les zones més tensionades. 

Tot això, però, no passa per fixar, com reclama Podem i el Sindicat de Llogaters, un preu màxim de lloguer. En tot cas, Montero ha assegurat que no es portarà la llei al Congrés sense que hi hagi acord previ amb Podem i ha justificat que si no es compleix el calendari inicialment previst per presentar l'avantprojecte de llei és per "no comprometre la seguretat jurídica" de la norma. 

Tot i aquest nou capítol que ha obert una discrepància pública entre els dos socis de govern, Montero ha negat que la coalició de la Moncloa visqui "instal·lat en la discrepància". Aquest, ha dit, és un "govern estable i ferm" i ha subratllat que s'està complint amb el programa segellat de legislatura tot recordant l'aprovació dels pressupostos, de l'ingrés mínim vital o dels ERTO. "De vegades es posa més l'accent en els matisos que en allò nuclear", ha sentenciat.