La Moncloa tanca files amb Joan Carles I: «Ningú pot dubtar de la seva aportació a la democràcia»

La portaveu del govern espanyol considera que hi ha "informació suficient" que acredita tot el que va passar el 23-F

El consell de ministres, presidit per Pedro Sánchez, reunit aquest dimarts
El consell de ministres, presidit per Pedro Sánchez, reunit aquest dimarts | Moncloa
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:04h
"Ningú pot dubtar de l'aportació del rei Joan Carles a la democràcia del nostre país". Aquesta és l'aferrissada defensa que ha fet la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, sobre el paper que va tenir el rei emèrit durant el cop d'estat del 23-F. Podem ha assistit a l'homenatge que s'ha celebrat al Congrés, tot i que Pablo Iglesias ha manifestat que considera que no es disposa de tota la informació sobre aquests esdeveniments.

Montero ha defensat, però, que la compareixença pública de Joan Carles en el 23-F "va marcar un punt d'inflexió" en el desenvolupament del cop d'estat i que hi ha hagut "molta investigació" sobre els fets documentada per historiadors "amb tots els detalls". Sota el seu criteri, és una "informació suficient" que ja és prou coneguda i que demostra com es va aconseguir "avortar" el cop. 

Els partits independentistes no han assistit a l'homenatge del 40è aniversari en el qual el rei Felip VI ha defensat el rol que va tenir el seu pare i han reclamat que es facin públic tots els documents perquè consideren que no s'ha aclarit el rol que va tenir Joan Carles I durant el cop d'estat. Podem hi ha assistit, però amb un discurs crític. Tanmateix, la portaveu de l'executiu hi ha restat importància i ha subratllat que l'important és que hi han estat presents. 

La portaveu del govern espanyol ha defensat la "fortalesa" de l'arquitectura constitucional espanyola, tot i que ha reconegut que hi ha coses que necessiten ser "millorades" sobretot davant la "pitjor crisi després de la guerra" derivada de la pandèmia de coronavirus. Montero ha assegurat que cal fer passos endavant en la cohesió social i territorial, així com per articular una "cogovernança més eficaç".