L'independentisme denuncia l'homenatge al 23-F i reclama la veritat sobre el paper del rei

ERC, Junts, CUP, Bildu, BNG i PDECat reclamen la desclassificació dels documents sobre el cop d'Estat

ERC, Junts, Bildu, BNG, CUP i el PDECat denuncien l'homenatge del 23-F
ERC, Junts, Bildu, BNG, CUP i el PDECat denuncien l'homenatge del 23-F | Bildu
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:55h
Els partits independentistes del Congrés han denunciat que s'homenatgi un cop d'estat i han reclamat conèixer "amb llums i taquígrafs" quin va ser el paper de Joan Carles I en el 23-F. ERC, Junts, CUP, PDECat, Bildu i el BNG han registrat una proposició no de llei perquè es desclassifiquin i es facin públics tots els documents escrits, sonors o de vídeo que permetin saber la veritat. "Més enllà de la versió oficial, hi ha indicis fonamentats que el cop del 23-F va ser una operació d'Estat", asseguren.

Els partits, que han comparegut conjuntament, no participaran de l'acte que estarà presidit pel rei Felip VI i han denunciat el règim del 78 com a "cadenat" que suposa per als ciutadans catalans, bascos i gallecs, així com per a les classes populars, i que impedeix que s'avanci "cap a un escenari democràtic basat en la llibertat nacional i la justícia social".

Les formacions que han plantat l'acte denuncien que mentre l'Estat segueixi sustentat sobre el mateixos estaments polítics, judicials, policials i monàrquics de fa 40 anys "ni existirà normalitat democràtica ni aquest Estat podrà ser considerat com una democràcia plena". Precisament, una afirmació del líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha obert una escletxa amb el PSOE en la coalició a la Moncloa. Tot i això, el vicepresident sí que serà present a l'acte d'homenatge.

Tant el líder d'ERC al Congrés com el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, així com el diputat del BNG Aitor Rego, han assenyalat el rei Joan Carles com a "elefant blanc" i els "dubtes" encara vigents sobre la intervenció del rei emèrit en la crisi. 
 

Declaració dels partits independentistes al Congrés sobre el 23-F by Nació Digital on Scribd