«Ells tenen molt a perdre, nosaltres no»: unes eleccions històriques a Pimec

Cues a la seu central de la patronal, mentre en sectors de la casa hi ha el temor d'un dia després conflictiu

Important afluència de vot a les eleccions a Pimec.
Important afluència de vot a les eleccions a Pimec. | ACN
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:06h
"Que es pugui votar és molt important". L'advocada Anna Carbonell fa cua per dipositar el seu vot a la seu central de Pimec a Barcelona. La patronal de les pimes celebra eleccions i aquesta dona jove destaca en una filera d'electors predominantment masculina i sènior. La seva empresa, vinculada al sector farmacèutic, fa quatre anys que és sòcia de Pimec. Carbonell no es posiciona explícitament, però s'alinea en favor d'un major dinamisme de l'entitat. Assegura que "hi ha dos tipus de votants molt diferents: els petits empresaris individuals i els que venen dels gremis".

"Ells tenen molt a perdre, nosaltres no", repeteix un membre de la candidatura de Pere Barrios. És una sensació que es palpa en aquesta jornada electoral. La presentació d'una candidatura alternativa que va recollir més de 200 avals va sorprendre la cúpula de la patronal i va generar nervis, malgrat que en l'entorn del president sortint, Josep González, sempre s'ha confiat en el caràcter robust de la seva base de suport intern.   

Pimec vota i tothom subratlla la rellevància del moment. Per primer cop en la història de la patronal de les pimes catalanes, dues candidatures competeixen amb uns suports de partida rellevants. La seu central de Pimec ofereix la imatge de cues a l'entrada i al vestíbul, un fet del tot inèdit. Fins i tot alguns socis que no amaguen el seu suport per la candidatura d'Antoni Cañete reconeixen la transcendència de l'elecció. 

"Ja era hora", diu Ferran, d'una empresa associada que porta alguns vots delegats. No amaga les seves simpaties per l'opció que representa Pere Barrios i EinesPimec. Hi haurà sorpreses? "És difícil, però pot ser", assenyala aquest soci, que es mostra més explícit quan se li assegura que el nom de la seva empresa no apareixerà. 

Un altre soci que dona suport a Barrios es mostra més escèptic: "Cañete ha dut molts vots delegats". Entre l'equip d'EinesPimec es critica que la validació dels vots delegats portats pel candidat continuista ha allargat les cues a l'entrada i alguns socis han marxat perquè no poden esperar més.   

En l'altre costat, Cañete té partidaris que no dubten. Ramon Vila, un històric de la casa, membre de diverses juntes en el passat, destaca el caràcter democràtic del procés, "com sempre a Pimec". Vila no amaga el seu catalanisme ("tinc un concepte molt clar del meu país"), però es mostra molt crític amb la candidatura animada per l'ANC: "Ells ho han dit molt clar. Volen assaltar i ocupar Pimec i després anar a per Foment. Jo m'he barallat moltes vegades amb Foment, però el diàleg social vol dir sindicats i patronals, en plural". 

Pimec vota per primer cop i els socis que van a les urnes ho fan conscients de la força del seu vot i la transcendència del moment. Quan es pregunta sobre què passarà a partir de demà, un dels partidaris de Cañete respon: "Podem tenir un dia després conflictiu. No esperem sorpreses, però sí embolic".