Felip VI elogia el rei emèrit per la seva «fermesa i autoritat» el 23-F

El monarca aprofita el seu discurs al Congrés amb motiu dels 40 anys del cop d'estat frustrat per defensar el règim del 1978 i el "projecte comú" espanyol

Acte al Congrés pels 40 anys del cop d'estat del 23-F
Acte al Congrés pels 40 anys del cop d'estat del 23-F | Casa Reial
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:11h
Felip VI ha elogiat aquest dimarts al Congrés el paper del seu pare, Joan Carles de Borbó, durant el 23-F. En un acte al Congrés de commemoració dels 40 anys del fracàs del cop d'estat ha proclamat que el rei emèrit "va complir el seu compromís amb la Constitució" amb una actitud de "mantenir l'ordre constitcuional dins de la legalitat vigent". Felñip VI ha destacat la "fermesa i autoritat" de Joan Carles I com a "determinants per al triomf de la democràcia". El rei ha explicat que va ser testimoni d'aquell episodi. 


El cap de l'Estat ha aprofitat el seu discurs per fer una defensa molt nítida de l'actual sistema polític espanyol. El monarca ha fet una lloança de la Constitució de 1978 i ha proclamat que "tenim la responsabilitat i l'obligació moral de continuar amb el nostre projecte comú".  Ha subratllat "el compromís de la Corona per cohesionar i integrar tots els espanyols". 

El monarca ha fet així un reconeixement explícit de la figura del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, presentat com la peça clau que va preservar la democràcia després que un sector de l'exèrcit intentés posar fi al canvi polític. L'emèrit, però, ni estava ni se l'espera en l'acte d'aquest dimarts al Congrés. Una absència que és la millor fotografia de l'actual moment que travessa la democràcia espanyola, amb una profunda crisi institucional. El pare del rei va posar terra pel mig i va marxar a Abu Dhabi davant de l'allau d'escàndols que l'encerclen i que han suposat una enorme degradació per a la institució monàrquica. 

Però en l'acte d'aquest dimarts, la del rei emèrit no era l'única absència al Congrés espanyol. Tampoc ERC, Junts, la CUP, Bildu, el BNG i el PNB hi eren presents, expressant el seu rebuig a la deriva autoritària del règim del 78. 

En el transcurs de la seva intervenció, el rei ha recordat com molts ciutadans -i ell també- guarden viva en la memòria els fets d'aquella nit de febrer. Ha afirmat que el 23-F va suposar que el país "va patir un atac d'extraordinària gravetat", que va rebre un "rebuig ciutadà i institucional". Ha elogiat l'actitud dels diputats segrestats i ha esmentat la figura d'Adolfo Suárez en aquell moment, així com la dels civils i militars.  

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en una intervenció inicial, ha esmentat de manera explícita el paper de Joan Carles I com a principal element que va fer fracassar el cop. Batet ha elogiat el règim del 1978, subratllant que Espanya està "plenament integrada" en el context internaciona democràtic. "Els qui van actuar amb decisió" en aquell moment, ha dit, "van aconseguir que els valors de la Constitució continuin vives i vigents".

Meritxell Batet ha afirmat que avui "els perills són uns altres" i s'ha referit a les forces que representen "el populisme de les respostes fàcils" com el principal adversari de la democràcia. Ha dit que "ciutadania i institucionalitat" continuen sent la base d'una societat democràtica assentada.