L'ANC intenta repetir aquest dimarts l'operació Cambra a Pimec

Les candidatures continuista d'Antoni Cañete i independentista de Pere Barrios competeixen per al govern de la patronal

Josep González, president sortint, en una reunió de l'executiva de Pimec.
Josep González, president sortint, en una reunió de l'executiva de Pimec. | Pimec
23 de febrer del 2021
Que l'actriu Lloll Bertran, la dibuixant Pilarín Bayés, la cineasta Isona Passola o l'exministre grec d'Economia Yanis Varoufakis hagin intervingut en la campanya electoral d'una patronal de la petita i mitjana empresa catalana ja indica que vivim temps disruptius. Però això és el que ha passat. Aquest dimarts, els socis de la patronal de la petita i mitjana empresa estan convocats a les urnes per primer cop en la història de l'entitat. Potser això ja és digne de convocar el món de l'espectacle. Dues candidatures competeixen per la presidència i els òrgans de govern. Antoni Cañete, l'home fort de l'aparell de la casa, secretari general fins ara al costat del president sortint, Josep González, lidera la candidatura continuista, però amb importants incorporacions, una presència destacada de dones i l'etiqueta d'opció "independent i empresarial". 

L'empresari Pere Barrios lidera la candidatura EinesPimec, forjada a l'escalf de l'ANC i que aquest dimarts vol repetir l'operació assolida en les eleccions a la Cambra de Comerç el 2019, quan una llista nítidament independentista va fer-se amb la majoria del consell de la Cambra i va col·locar Joan Canadell a la presidència. Aquella gesta de l'Assemblea va deixar sense alè bona part de l'elit barcelonina de tota la vida. Ara volen tornar-hi amb un programa que reclama un posicionament més agosarat davant les administracions i un sobiranisme sense matisos.

Els socis de Pimec podran votar entre les deu del matí i les cinc de la tarda, de manera presencial, en una de les cinc seus de l'entitat a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Manresa. Hi ha la possibilitat de vot delegat, que serà probablement una de les claus de l'elecció. Aquest vespre es coneixeran els resultats i els candidats podran fer-ne una valoració. 

La campanya, tot i ser breu -per designi de la junta directiva, que va convocar l'elecció el 2 de febrer-, ha estat intensa i tensa. Des dels rengles de l'equip de Cañete, s'ha acusat EinesPimec de ser el braç executor de l'ANC, que pretén "instrumentalitzar" la patronal. Per la seva banda, Barrios no s'ha cansat d'insistir en què tota l'estructura de la casa ha treballat de valent en favor dels seus rivals i que han hagut de tancar la seva candidatura en pocs dies, el que és cert.

Ahir, Barrios va presentar escrit d'al·legacions denunciant un seguit d'"irregularitats", com "l'ús de recursos de l'entitat" per part de la llista oficial i acusant de jugar amb avantatge Cañete.  Barrios ha destacat que és el primer cop que hi ha eleccions a Pimec i que això és possible gràcies a la seva candidatura.

Passi el que passi, aquestes han estat les eleccions més sorprenents que han tingut lloc en una patronal. Quan les urnes obrin, sabrem si el terratrèmol a la Cambra ha tingut rèpliques. En tot cas, han estat les primeres eleccions en prop de 30 anys a una entitat tan rellevant com la patronal Pimec i guanyi qui guanyi, això ja és en si mateix una victòria.