La proposta d'ERC per «refer» el model de seguretat: més prevenció i més mediació

Els republicans aposten per un canvi en la formació dels Mossos que inclogui abordar qüestions com el racisme, la xenofòbia, la desigualtat social i la feminització de l'activitat policial

Una manifestant fent una fotografia a un agent dels Mossos
Una manifestant fent una fotografia a un agent dels Mossos | Carlos Baglietto
22 de febrer del 2021
Actualitzat a les 21:38h
Canviar el model de seguretat. Ha estat l'afirmació que, en la darrera setmana, ha obert la discòrdia entre el cos dels Mossos i el Govern. Ho han verbalitzat tant el conseller d'Interior sortint, Miquel Sàmper, com el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, encarregat de liderar la formació del nou executiu. ERC s'està preparant, de fet, per assumir per primera vegada la conselleria d'Interior. Però què proposen exactament els republicans? La proposta que treballen passa per un model que pivoti més en la prevenció i en la mediació. Els seus documents interns ho defineixen com "obrir la porta al paradigma de la seguretat humana". 

La nova carta de navegació que impulsarien els republicans si es fan càrrec del departament parteix de la base que cal una "actualització dels elements estructurals" de l'actual sistema, ja que consideren que reposa sobre models dels anys 80 que en aquests moments són caducs. Pel que fa a l'ordre públic en concret, en aquests moments en el punt de mira per l'actuació dels Mossos durant les protestes, Aragonès ha defensat que cal l'existència d'una unitat especialitzada formada específicament per gestionar situacions d'alteració de l'ordre públic. És la tasca que exerceix la Brigada Mòbil i que la CUP considera que s'hauria de dissoldre.

La proposta dels republicans sosté, però, que l'enfocament dels operatius per afrontar situacions com les que s'estan vivint als carrers de Catalunya aquesta darrera setmana ha de cimentar-se sobre tres conceptes: prospectiva, mediació i tasques d'intel·ligència. Cal, explica la diputada Montserrat Fornells i portaveu d'ERC a la comissió d'Interior, "més formació" per tenir més capacitat d'anticipació, especialment per detectar problemàtiques socials que després puguin comprometre la seguretat. 

En aquest sentit, situen com a organisme clau l'Institut de Seguretat de Catalunya i es proposen convertir-lo en un "centre acadèmic europeu de referència" per fer canvis en la formació dels Mossos i incloure noves matèries. "Els continguts curriculars han d’anar molt més enllà dels aspectes tècnics i la seva aplicació operativa, per aprofundir en els drets civils i polítics. Cal abordar el racisme, la xenofòbia i els estereotips racials, la desigualtat social i la feminització de l’activitat policial, i encara més fixar en l'ADN de les organitzacions la idea que l’activitat policial és un servei públic en un sentit ampli", recullen els republicans, que pretenen que aquests continguts es facin també extensius a les formacions de les policies locals. 

Creació del Cos General de Policia de Catalunya

Més enllà de la formació, ERC aposta per revisar el procediment disciplinari per tal que les possibles conductes dels agents que no s'ajustin els protocols tinguin resposta en forma de mesures cautelars o disciplinàries sense "dilació innecessària" de les resolucions. Un dels casos més paradigmàtics en els darrers mesos ha estat el dels sis agents dels Mossos autors d'una agressió racista acreditada a un jove del Bages. Malgrat que el Parlament va aprovar que fossin suspesos de sou i de feina, els mossos van ser reubicats i encara no s'ha resolt la situació.

La "homogeneïtzació" dels cossos és una altra de les línies estratègies en matèria de seguretat que posen sobre la taula. Consideren que cal "reestructurar" el sistema per evitar duplicitats i aposten per fer-ho amb la creació del Cos General de Policia de Catalunya, del qual en dependria la direcció general dels Mossos d'Esquadra i la direcció general de la Policia Local. "Inclourem al disseny operatiu però també als continguts i les estratègies formatives de les organitzacions policials nous conceptes com la percepció de seguretat, el diàleg, la mediació i la coresponsabilitat en les polítiques de seguretat pública", defensen.

Homogeneïtzació de policies locals i més dones comandant

Les policies locals, asseguren, haurien d'estar unificades en una única administració supramunicipal per garantir una prestació homogènia a nivell territorial, fet que implica una mateixa formació per a tots els agents i una uniformització de les condicions de treball, cosa que passa també per destinar els recursos per equiparar-les les unes amb les altres.

La feminització del cos és una altra de les grans assignatures pendents. Més enllà de prioritzar la tria d'una consellera al capdavant del departament, l'aposta és garantir quotes per revertir la desigualtat de la presència de la dona i promoure que aquesta s'estengui fins als comandaments, especialment a escala executiva i superior.