El Parlament Europeu fa el primer pas per retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

L'informe aprovat a la comissió d'afers jurídics passarà ara al ple de l'Eurocambra, que haurà de prendre la decisió definitiva sobre el suplicatori dels tres eurodiputats independentistes

Clara Ponsatí, entre Toni Comín i Carles Puigdemont, a les portes del Parlament Europeu
Clara Ponsatí, entre Toni Comín i Carles Puigdemont, a les portes del Parlament Europeu | ACN
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:30h
El Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu (JURI) ha aprovat aquesta tarda l'informe que demana retirar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. 15 membres hi han votat a favor, 8 en contra i 2 s'han abstingut. El cas ara passarà al ple del Parlament Europeu, que haurà de prendre la decisió definitiva. Un cop s'aixequi la immunitat dels tres eurodiputats de Junts, podran ser jutjats per la justícia belga i escocesa, que té sobre la taula una ordre d'extradició del Tribunal Suprem pels fets de la tardor de 2017. 
 
El procés del suplicatori, que és estrictament confidencial, està immers en la polèmica per les filtracions que hi ha hagut aquests últims dies. La setmana passada es va difondre a determinats mitjans el sentit de l'informe que avui s'ha votat a la comissió. El president del JURI, Adrián Vázquez, de Ciutadans, ha demanat una investigació per esclarir els fets.

El ponent del suplicatori, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, va presentar ahir l'informe als membres de la comissió. En la sessió d'avui s'ha votat de manera confidencial i la majoria dels eurodiputats han avalat el criteri del ponent i han acceptat retirar la immunitat dels tres eurodiputats independentistes. Era un resultat previsible, tenint en compte que populars, liberals i socialistes tenen majoria. La decisió final es prendrà al ple de l'Eurocambra, previsiblement el 8 de març.

Aixecar la immunitat no suposa prejutjar els eurodiputats, només vol dir que el Parlament Europeu permet que la la justícia jutgi un dels seus membres. Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran sent eurodiputats a tots els efectes, amb l'única diferència que se'ls podrà jutjar pel cas de l'euroodre de Pablo Llarena. 

El Tribunal Suprem va demanar fa un any al Parlament Europeu l'aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats per reactivar les euroordres. Puigdemont, Comín i Ponsatí van al·legar a mitjans de gener a JURI que se'ls havia de mantenir la protecció parlamentària perquè la causa de l'1-O era és una "persecució política", hi ha irregularitats en el procediment i el Suprem no té competències per sol·licitar una euroordre.

Aquest últim element, de fet, és el que va concloure la justícia belga en el cas de Lluís Puig. Els eurodiputats de Junts confien que aquest criteri es mantingui si el seu cas arriba a judici i, també, serveixi com a arguments de cara a possibles recursos a la justícia europea. "La batalla tot just acaba de començar", deia dilluns l'advocat Josep Costa, que forma part de l'equip de defensa de Puigdemont.

La decisió final, en mans del ple

En tot cas, la qüestió passa ara en mans del ple del Parlament Europeu. Els 705 eurodiputats que conformen la cambra hauran de prendre una decisió final sobre el suplicatori. Tenint en compte que l'Eurocambra està controlada per populars, socialistes i liberals, serà difícil per a Puigdemont, Comín i Ponsatí convèncer una majoria suficient de la cambra per retenir la immunitat. L'Esquerra Unitària Europea ha assegurat que s'oposaran a l'aixecament de la protecció dels tres eurodiputats.