ERC reclama a Junts i comuns «generositat» per forjar un acord ampli

Els republicans demanen que es prioritzi "el país per davant del partit" per no desaprofitar una "oportunitat històrica" per reclamar la llibertat dels presos i el referèndum

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
22 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:57h
ERC manté que vol forjar un acord de Govern ampli del qual en formin part Junts, els comuns i la CUP. Una setmana després de les eleccions, però, els de Laura Borràs i els de Jéssica Albiach mantenen els vetos creuats. És per això que els republicans, que aquesta tarda es reuniran amb els comuns, han reclamat a les dues formacions que aixequin les línies vermelles i prioritzin "el país per davant del partit" per poder impulsar un pla de rescat des de l'esquerra i abordar la reclamació del referèndum i de la llibertat dels presos per resoldre el conflicte. 

ERC argumenta que si ells no aixequen el veto al PSC és perquè consideren que s'han de posar d'acord aquells partits que coincideixen en defensar una sortida d'esquerres a la crisi i la reivindicació de l'autodeterminació i l'amnistia. Malgrat que a la reunió que mantindran aquesta tarda amb els comuns els d'Albiach reclamaran que es faci fora Junts de l'equació, ERC insisteix que els quatre actors als quals interpel·la han de participar de l'entesa. El PSC, subratllen, no pot fer-ho perquè no està d'acord amb la sortida al conflicte polític que suma més consens a Catalunya. 

"No podem malbaratar una força extraordinària", ha dit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha ressaltat que en aquests moments hi ha 82 diputats partidaris de la llibertat dels presos i de resoldre el conflicte amb un referèndum. Vilalta ha assegurat que fins ara els contactes amb la CUP i Junts han estat "positius" i que la seva vocació seria tenir un acord com més aviat millor. De fet, els anticapitalistes han de decidir aquest cap de setmana si estan disposats o no a entrar al Govern, possibilitat que, han dit, veuen lluny en aquests moments. 

"Necessitem quatre anys d'estabilitat per afrontar grans reptes i construir el Govern del 3-O", ha insistit la dirigent republicana, que ha demanat "generositat" a tots els actors. "Aquells que diuen que no és possible aquest acord ampli, no ens els creiem, no veiem impossible l'acord. Compartim l'oportunitat històrica d'iniciar una nova etapa", ha repetit Vilalta. 

ERC ha admès que el model de seguretat estarà sobre la taula de les negociacions i afirma que té clar quines conselleries voldria assumir, tot i que no les ha revelat tot emparant-se en negociacions discretes que estan en marxa. Tot i això, com s'ha d'afrontar el canvi en la política d'ordre públic, ha dit Vilalta, és una qüestió que s'haurà d'afrontar al Parlament.