L'ANC demana un govern independentista «fort» que prioritzi la cohesió i «prepari» la unilateralitat

L'entitat convoca una concentració el 28 de febrer per reclamar a ERC, Junts i la CUP un «govern de concentració independentista», i reivindica haver superat la barrera del 50% dels vots

Elisenda Paluzie i David Fernàndez, en la roda de premsa de l'ANC d'aquest migdia
Elisenda Paluzie i David Fernàndez, en la roda de premsa de l'ANC d'aquest migdia | ANC
19 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:58h
L'ANC ha reclamat a ERC, Junts i la CUP que facin un "govern de concentració independentista" que prioritzi la cohesió interna i "prepari" la unilateralitat. En aquesta línia, l'entitat ha convocat per diumenge 28 de febrer una concentració per instar els partits a acordar govern davant la "urgència social i nacional" que viu el país arran de l'emergència sanitària i la crisi democràtica. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha assegurat que els resultats del 14-F donen una "gran oportunitat" a l'independentisme, i ha reclamat "accions concretes" per avançar cap a la República. "No podem malbaratar aquest grandíssim resultat", ha dit Paluzie. 

En aquesta línia, ha reivindicat que l'independentisme "creix" i té el 52% de vot directe a candidatures independentistes i el 55% dels escons al Parlament. Així, s'ha aconseguit una fita, la de superar el 50% dels vots, que l'ANC ja va marcar en el seu full de ruta per "relegitimar" la independència. Paluzie, després dels resultats electorals, ha volgut destacar la "resiliència" de la base independentista, que malgrat el moment va sortir a votar per permetre reeditar una majoria independentista a la cambra i al carrer. "El poble ha complert, i ara toca als electes actuar amb justa correspondència amb la voluntat", ha dit.

L'ANC, en aquest sentit, ha reclamat un "govern de concentració independentista" per avançar cap a la república i fer front a l'Estat. Paluzie també ha demanat "assumir les desobediències necessàries" juntament amb la societat civil. La dirigent independentista ha dit que per abordar la urgència "social i nacional" cal que ERC, Junts i la CUP actuï amb "sentit d'estat" i construir un govern independentista "fort" que es construeixi sobre bases diferents respecte a la legislatura passada. Malgrat les diferències estratègiques, l'ANC reclama "trobar consensos" i "accions concretes" per avançar. Així, l'entitat ha fet una síntesi sobre les coincidències entre les tres candidatures segons el decàleg de l'entitat.

El vicepresident de l'ANC, David Fernàndez, ha repassat les coincidències programàtiques, que passen per la constitució d'un govern independentista per preparar la independència. També exercir la sobirania al Parlament i actualitzar el llibre blanc al nou escenari, i aprofundir en les relacions amb la resta de Països Catalans. Els partits també coincideixen en la necessitat de desplegar una estratègia de sobirania fiscal i comercial, que es desvinculi dels grans oligopolis. També l'impuls de la sobirania energètica i continuar amb el pla de fibra òptica arreu del territori. I apostar per un pacte nacional per la llengua que inclogui una refundació dels espais públics. També reordenar el cos de Mossos per garantir "una policia democràtica".