Aragonès anuncia canvis a Interior per «enfortir un model de policia democràtica»

El vicepresident en funcions esquiva demanar la dimissió de Sàmper i fa un crida a formar un nou Govern "com més aviat millor"

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, aquest divendres
El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, aquest divendres | Arnau Carbonell
19 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:31h
El vicepresident en funcions del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que la seva agenda contempla "canvis" a Interior en la nova legislatura per "enfortir un model de policia democràtica" que es basi en la confiança entre el cos i la ciutadania. Les actuacions "individuals" que no s'ajustin a la proporcionalitat i els protocols, ha dit, han de ser tallades d'arrel per "no tacar la tasca" de tot el cos de Mossos. De fet, ha afirmat que cal una investigació per "escatir responsabilitats" sobre l'actuació que ha provocat que una manifestant hagi perdut un ull durant una càrrega. 

Així ha respost aquest divendres preguntat per les crítiques que des de Junts i des de la CUP han llançat sobre l'actuació dels Mossos, una qüestió que ha agafat pes en la negociació per formar Govern. De fet, Aragonès ha esquivat reclamar la dimissió del conseller sortint, Miquel Sàmper, però ha fet una crida a la "configuració ràpida" del nou executiu per triar el nou responsable del departament, tot deixant entreveure que Sàmper no repetirà en aquesta cartera. 

L'aspirant d'ERC a presidir la Generalitat ha situat l'origen de les mobilitzacions en la sentència "injusta que ataca la llibertat d'expressió" per la qual s'ha empresonat el raper Pablo Hasél i ha considerat "lògic" que part de la ciutadania, entre la qual s'ha inclòs, se senti "indignada" mentre el rei emèrit "està de vacances daurades". 

Aragonès ha defensat que cal garantir el dret a la manifestació i que és "obligació" dels poders públics mantenir-lo. Tot i això, ha puntualitzat que si hi ha una "extrema minoria" que no l'exerceix pacíficament, "hi ha d'haver actuacions per garantir la seguretat de tothom". En tot cas, ha dit que el Govern que presidirà "compta" amb els 17.000 agents dels Mossos i els 10.000 policies locals que hi ha a Catalunya.