Pere Barrios: «Cada cop veiem més clar que haurem d'impugnar les eleccions»

El candidat independentista a presidir Pimec qualifica d'"anquilosada" l'entitat i denuncia "irregularitats ètiques": "Que Cañete demostri que és empresari renunciant al seu salari de president"

Pere Barrios
Pere Barrios | Adrià Costa
20 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:04h
Les aigües baixen agitades a la patronal Pimec, que el 23 de febrer celebra eleccions. Per primera vegada en la seva història dues candidatures competeixen per la victòria, la que presideix Antoni Cañete, actual secretari general de la casa, i la que encapçala Pere Barrios, d'EinesPimec, que concorre amb l'impuls de l'ANC amb una llista explícitament independentista. 

Pere Barrios és empresari i dirigeix Recam Làser, de Caldes de Montbui, que va guanyar el concurs per fabricar la torxa olímpica de Rio de Janeiro. Ara vol una altra torxa, la de la patronal Pimec. Vicepresident de la Cambra de Comerç, va ser un dels elements més destacats de la candidatura que el 2019 va deixar bocabadades les elits de Barcelona imposant-se a les eleccions a la Cambra. Ara volen repetir la proesa.  

- És normal que una entitat bàsicament política com l'ANC impulsi una candidatura per dirigir una patronal?

- És política l'Assemblea?

- Té un component ideològic.

- Ideològic, sí. I social. Polític, no, perquè no s'hi ha posat mai en política. No ha defensat cap partit polític. Evidentment, té una connotació política. Ens han ofert el seu suport i nosaltres l'hem acceptat per la seva identitat independentista perquè nosaltres som un grup d'empresaris independentistes.  

- Dins de Pimec se suposa que hi ha empresaris que no són independentistes. Una directiva de la patronal com la que vostè lideraria representaria bé els que no ho són?

- Mai cap empresari ens ha dit encara que li agradi dependre de Madrid. En canvi, la majoria estem segurs que com més independència tinguem, millor ens anirà. La posició contrària només encaixa amb posicions de caire més funcionarial. Però l'autèntic empresari no demana el que diu el president González en la seva carta de comiat, on parla de garantir l'estabilitat. L'empresari vol dinamisme i creixement. L'estrany seria que hi hagués una patronal antiindependentista.

- Com se sap quants empresaris són independentistes?

- Hi ha dades de fa temps. La Cambra ha fet estudis i sempre surten xifres molt més altes que el 51%. No fa cap mal a l'empresa ser independentista. Exportar a Espanya no ens fa por. 
 

Pere Barrios. Foto: Adrià Costa


- En què canviarà Pimec si guanya les eleccions?

- Canviarà de dalt a baix perquè és una entitat que està antiquada, anquilosada. Només ha conegut un president i ha tingut un perfil molt baix. Ha estat sempre acomplexada i ara li donarem la volta i farem que representi totes les pimes catalanes. 

- Quins són els punts clau del seu programa?

- Volem reforçar molt la capacitat intel·lectual de l'entitat perquè doni resposta sempre als seus associats, que no se centri tant en els cursets i els serveis administratius que està donant ara i que passi a ser una patronal amb molta més força. 

- Ha utilitzat molt el terme gestoria per definir la feina de Pimec. A què es refereix?

- Bé, en la mateixa memòria de l'entitat es detalla que s'ha fet molta factura electrònica, s'han fet molts serveis als socis, que això ho podria fer qualsevol altra entitat privada, però que no ens diferencia de res. El nostre objectiu ha de ser patronal. 

"El primer que faré és treure el sou que s'ha assignat al president"

- Si és elegit, quina serà la seva primera mesura?

- La més clara seria treure el sou que s'ha assignat al president. No ha cobrat mai i no té perquè fer-ho ara.

- Per què creu que s'ha instaurat aquesta mesura?

- Per exigències del guió. El senyor Cañete viu d'això i es veu que la seva empresa no li permet renunciar a aquest salari. Que demostri que és empresari renunciant al seu salari de president. 
 

Pere Barrios: "Només hem tingut set dies per fer la candidatura". Foto: Adrià Costa


- Quin perfil té el seu equip?

- Hem tingut molt pocs dies, només set, per fer la candidatura. Això ens ha estressat molt i ens ha impedit fer coses que haguéssim volgut fer. L'altra candidatura sabem que ja fa set mesos que hi està treballant. L'exemple més flagrant és que en la llista d'Antoni Cañete hi ha 27 associacions. Justament en l'assemblea del juliol passat se'ls va atorgar fins a 30 vots a cadascuna. Això s'ha amanit a partir del moment en què ell era successor. Com el va anomenar González en la seva carta de comiat: "Successor", "professional incansable", "continuador". Però el més fort és que és un empleat. Un empleat com Cañete no pot ser candidat. Èticament, no pot ser-ho.  

- Des de Pimec s'ha dit que la retirada de González ja estava prevista.

- Però també ens va dir el 15 de juliol que la seva intenció era esgotar el mandat. Segurament, va ser amb tota la intenció de despistar. 

- Josep González ha estat el Miquel Valls de Pimec?

- Trobaríem certs paral·lelismes, però no m'agraden aquestes comparacions. Em reitero, això sí, en què els socis no han conegut altre president des del 1997. I només li ha preocupat deixar un successor. A més, va a la llista per dirigir la fundació.  

"Mai cap empresari ens ha dit encara que li agradi dependre de Madrid"

- Vostè el coneix, és membre de la junta.

- Fa un any i mig, vaig ser convidat a dimitir de dues presidències que jo exercia a Pimec, quan em vaig presentar en la llista d'Eines a la Cambra, ja que Pimec donava suport a una altra candidatura, la d'Enric Crous. Jo era president del Vallès Oriental i de la sectorial del metall. Fins al juny del 2019. Quan aparec a les llistes de l'ANC a la Cambra, González i Cañete em van convidar a "reflexionar". I vaig presentar la dimissió. Continuo sent membre de la junta de Pimec però no he assistit a cap més reunió.
 

Pere Barrios durant l'entrevista a NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Des de l'altra candidatura es diu que vostè no va pronunciar-se quan es va tractar de l'avançament electoral i que es va aprovar per unanimitat.

- És fals perquè no he estat en cap reunió. Que s'aprovi tot per unanimitat no és notícia. Sempre ho he vist. No he vist mai cap discussió. En una junta de 70 membres. La que proposa ara Cañete és de 93. És ingovernable. Són juntes decoratives. Jo m'he sentit censurat. Si en algun moment feia alguna declaració com a Vallès Oriental, havia de passar pel departament de premsa. O sigui, autonomia o descentralització, zero.    

- Ha propugnat que seria bo que Pimec fos l'única patronal catalana. 

- Que fos la principal patronal. Quan s'uneixen Pimec i Foment i diuen que no a la llei de Cambres, l'administració s'agenolla. Vol dir que quan una patronal té força se li fa cas. Quan es va en nom de Pimec a un lloc i diuen que cal esperar a veure què diuen els altres, ja hem perdut força. El nostre objectiu és representar totes les pimes catalanes i volem ser la primera patronal, que ja ho som. Qui representa les pimes catalanes a Madrid? Foment. Increïble. 

- Però hi ha hagut un acord de representativitat que millora el pes de Pimec.

- Sí. Estava pitjor encara. És el 50% en alguns àmbits. Però en la negociació en convenis com el metall, Pimec no té ni veu ni vot. Qui hi ha allí negociant el nostre conveni? Les grans empreses, que curiosament tenen el seu propi conveni, com Seat. Encara hi ha molt per fer. Hi ha 500.000 petites empreses a Catalunya i 800 de grans, i moltes d'aquestes no necessiten cap gran patronal.   

"El més greu és que no disposem del cens electoral, l'hem demanat i no ens l'han donat"

- El president González va dir després del 14-F que s'havia d'explorar una entesa PSC-ERC. Vostè quina aliança preferiria?

- En aquest aspecte, no tinc cap estrès. Crec que es formarà un govern independentista que estarà format per tres, o potser quatre forces. No representarà cap canvi en la situació actual. 

- Si vostè és president de Pimec, qui manarà serà Joan Canadell?

- Què diu? Joan Canadell ara mateix està veient si entra o no al govern. Si hagués volgut, hauria estat en la llista amb nosaltres. 
 

Pere Barrios: "No he vist mai una discussió a Pimec en una junta de 70 membres". Foto: Adrià Costa


- Digui'ns alguna cosa positiva d'Antoni Cañete. 

- Vaig dir que no havia estat un mal secretari general. Però a mida que anem veient com va el procés electoral, on ell és el garant del codi ètic, som cada cop més queixosos precisament del codi ètic. Veiem coses que qualifiquem de lletges i poc ètiques, perquè encara no sabem si són il·legals. En aquest procés, Cañete m'ha decebut.  

- Què és el que han vist del procés electoral que troben poc ètic?

- Hi ha moltes coses. Hi ha una resolució de la junta electoral que diu que la capacitat de decisió de qualsevol associació vinculada a Pimec és la persona designada per Pimec. O sigui, un gremi està representat per un senyor designat per Pimec que potser ja no és ni soci. 

- Aquestes eleccions poden ser impugnades?

- Sí. Estem veient cada cop més que haurem d'impugnar. Se sumen ja set o vuit coses irregulars. Ho estan analitzant els nostres juristes. 

- Què és el que troben més greu?

- No tenim el cens electoral. No se'ns ha proporcionat. Es va fer exposició pública els dies 3 i 4 de febrer, l'hem demanat i no ens l'han donat. Ens han dit que no està previst que hi tinguem accés. Les paperetes encara no sabem com seran. Podem tenir auditors o observadors? No ho sabem. Però el més transcendent és que no disposem del cens. Cañete m'ha demanat de no perjudicar la imatge de l'entitat. Però jo no l'he perjudicada mai. Al contrari, per primer cop els he facilitat que facin eleccions. Hem aportat això. Hem obert la porta perquè es ventili, ara que amb la Covid convé ventilar-ho tot.  
Arxivat a