1
MOBILITAT

El món local del Pirineu planteja que es permeti anar a esquiar sense restriccions

Ajuntaments i consells comarcals plantegen un "corredor blanc" per facilitar l'accés a les pistes d'esquí

per NacióDigital , Barcelona, 18 de febrer de 2021 a les 16:07 |
Un grup de joves esquiadors i el monitor a l'estació de Vall de Núria | ACN
Quan encara no se sap si es mantindrà el confinament comarcal en la pròxima revisió de les restriccions, que vencen aquest diumenge, diversos representants d'ajuntaments i consells comarcals del Pirineu s'han reunit aquest dijous de forma telemàtica per a la Generalitat la creació d'algun tipus de "corredor blanc" per permetre l'accés a les pistes d'esquí, en la línia del que va plantejar el conseller d'Empresa en funcions, Ramon Tremosa, que proposava "dies blancs" per anar a esquiar amb aforament limitat.

A més, els representants del món local coincideixen en la necessitat que els sectors afectats per les restriccions de mobilitat derivades de l'evolució de la pandèmia tinguin accés a més ajuts i indemnitzacions. A la trobada també han posat sobre la taula la seva voluntat que el comerç no essencial pugui tornar a obrir en cap de setmana, i també que s'estableixi una franja de vespre per permetre al sector de la restauració poder servir sopars.

 
Pel que fa a l'hostaleria, els ajuntaments i consells comarcals que han participat en la reunió creuen que inicialment es podria establir en cap de setmana. Mentre, quant a la reobertura del sector comercial, han destacat que els establiments d'aquest tipus que hi ha al Pirineu són limitats i que, per tant, la seva activitat no genera "els problemes de massificació de les zones urbanes i els grans centres comercials". En aquest sentit, han volgut focalitzar la seva demanda, de forma especial, en les botigues de venda i lloguer de material d'esquí i esports d'hivern en general.

Permetre la pernoctació d'escolars


També vinculat al sector de la neu, consideren que s'hauria de permetre la mobilitat amb pernoctació per als grups escolars de totes les etapes educatives i de tots els centres d'arreu de Catalunya. A més, en el cas de les comarques limítrofes amb altres països o comunitats autònomes de l'Estat, volen que els desplaçaments tornin a ser possibles en els territoris fronterers on encara no ho són i, especialment, en un radi de 30 quilòmetres, com s'aplica a França.

A la trobada també s'ha parlat de la necessitat d'un "pla de xoc" pel Pirineu, motiu pel qual es demana l'impuls d'una convocatòria d'ajuts extraordinaris i indemnitzacions per al sector turístic, de la neu, hostaleria, restauració i comerç del Pirineu vinculat a tres paràmetres: nombre de treballadors, volum de facturació i pèrdua d'ingressos respecte a l'anualitat anterior. A més, també volen que es creï una línia d'ajuts per als autònoms i empreses productores d'aliments i begudes o distribuïdors majoristes d'aquest àmbit de la Cerdanya i el Ripollès, ja sigui a través del Departament d'Agricultura o el d'Empresa.Finalment, també s'ha demanat el cobrament de la part restant del fons de cooperació local extraordinari dels ajuntaments. A la vegada, s'ha plantejat la voluntat de coordinar-se entre ells de cara al disseny dels projectes pirinencs que concorrin a les pròximes convocatòries de fons europeus.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació