barcelona

Exigeixen la dimissió d'Eloi Badia i del gerent de Parcs i Jardins per ascendir un condemnat per assetjament sexual

L'Ajuntament de Barcelona diu que es va materialitzar la promoció un cop complerta la sanció i amb un informe de seguiment favorable

per NacióDigital , 18 de febrer de 2021 a les 13:12 |
El regidor Eloi Badia, en una imatge d'arxiu | ACN
La CGT ha exigit la dimissió del regidor d'Emergència Climàtica i president de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins (IMPJ) de Barcelona, Eloi Badia, i del gerent de Parc i Jardins, Francesc Jiménez, per haver ascendit un treballador condemnat per assetjament sexual a dues companyes de feina. El sindicat els acusa de "passivitat" després que dues dones denunciessin un treballador per assetjaments. Es va obrir un expedient disciplinari intern al treballador on es va donar els fets per provats i, després que les dones engeguessin accions legals, un jutjat va imposar a Parcs i Jardins una sanció de 15.000 euros per a cadascuna.
 
Segons apunten fonts de Parcs i Jardins, l'ascens va ser abans de conèixer els fets i se'l va apartar del seu lloc en saber-ho. Un cop complerta la sanció i amb un informe de seguiment favorable es va materialitzar la promoció.

Segons una informació avançada per 'La Directa', dues treballadores de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins van denunciar haver patit assetjament per part d'un encarregat en reiterades ocasions. Tal i com relaten, a una de les dues li va proposar fins a dues vegades mantenir relacions sexoafectives, proposta a la que ella es va negar, i a partir d'aquí la va començar a assetjar laboralment. La víctima assegura que li va encomanar feines que no li pertocaven –com netejar els lavabos d'homes-, en males condicions –com segar la gespa quan plovia-, o bé tasques en solitari quan calia fer-les en grup.


Aquesta situació va coincidir amb la incorporació a l'equip de la segona noia, a qui l'assetjador va fer diversos comentaris obscens com quan després d'una visita al ginecòleg li va dir que "la propera vegada que li posessin una cosa allà dins l'avisessin" o bé demanar-li que li ensenyés les calces, entre altres expressions.

Segons afirmen les dues dones, totes dues van patir ansietat i van requerir la baixa mèdica. En denunciar-ho a l'empresa es va obrir un expedient al treballador que va donar per provats els fets. La CGT critica, però, que no s'obrís el protocol d'assetjament sexual tot i que l'informe de la psicòloga tècnica establia que hi havia elements suficients, així com que no s'obrís expedient per infracció "molt greu" a l'agressor, sinó que només va ser "greu". A més, es va convalidar la infracció per discriminació per raó de sexe per la realització d'un curs –que va concloure amb informe favorable-.


A més, la CGT critica que just el testimoni que va declarar a favor de les agredides ha estat traslladat de brigada, mentre que tots els que van declarar a favor de l'agressor es queden amb les agredides.

Per tot això, el sindicat reclama la dimissió o cessament de Badia per "abandonament de les seves responsabilitats" i "per estar més preocupat per la seva carrera política i de les repercussions que pogués tenir el cas sobre la seva persona", així com de Jiménez com a "responsable de mitigar els expedients disciplinaris de l'agressor".


Institut Municipal de Parcs i Jardins

Per la seva banda, des de Institut Municipal de Parcs i Jardins defensen que, tal i com diu la sentència, van actuar "amb la diligència exigible". Asseguren que des que van conèixer els fets van aplicar el protocol d'assetjament sexual i per raó de sexe i es va constituir l'òrgan instructor, que va emetre informe amb l'assessorament d'una professional externa. A més, apunten que es va oferir la possibilitat al treballador de fer la formació per modificar comportaments discriminatoris per raó de sexe i una altra formació sobre assetjament laboral per tal de "corregir" els comportaments.

En relació a l'ascens, l'Institut manté que va ser abans de conèixer els fets. En saber la situació, se'l va apartar del seu lloc de feina, es va suspendre la incorporació al nou lloc de treball com a responsable territorial i va passar a fer altres funcions que no impliquen comandament. Un cop acabat el procés i després de complir la sanció imposada i amb un informe de seguiment favorable, s'ha reincorporat al lloc com a responsable territorial al que corresponia l'ascens.

A més, i pel que fa a la sanció que se'ls ha imposat –de 15.000 euros per cada treballadora- i que han recorregut, expliquen que han presentat recurs per tal d'aclarir la responsabilitat de l'empresa. Segons afirmen, l'empresa "ha actuat amb tots els protocols per discriminació i assetjament i amb el ferm compromís de prevenir, investigar i sancionar qualsevol conducta discriminatòria per raó de sexe". En aquest sentit, apunten que hi ha reiterada jurisprudència en què el rescabalament o la indemnització "no és exigible si no s'acredita la responsabilitat empresarial, encara que existeixi perjudici".

"Repressió sindical"

D'altra banda, la CGT també denuncia estar patint "repressió sindical" perquè, segons asseguren, la seva delegada a Parcs i Jardins ha estat traslladada de lloc de treball. A més, apunten que se l'ha destinat a una brigada on hauria de fer tasques per les que no és apta segons l'informe de prevenció de riscos laborals.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació