Els Mossos investiguen la lesió provocada a la noia ferida a l'ull en les protestes per Hasél

El director general de la policia assegura que s'han posat en contacte amb la família de la víctima i amb el col·lectiu Irídia per determinar què va passar

Aldarulls a Barcelona en la manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasél
Aldarulls a Barcelona en la manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasél | Carlos Baglietto
18 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:15h
Els Mossos d'Esquadra investiguen la pèrdua d'un ull d'una noia en les protestes per l'empresonament de Pabo Hasél, presumptament per l'impacte d'un projectil de foam disparat per la policia. El director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha admès que els fets "són greus" i cal saber "què va passar i què va provocar les lesions". La policia s'ha posat en contacte amb la víctima i la família, i també amb el col·lectiu Irídia, per esclarir què va passar. Els Mossos no tenen, ara, el nombre de projectils de foam que es van disparar en aquella zona, però treballen per fer-ne la traçabilitat. Ferrer ha destacat la voluntat de "transparència" i de saber què va passar.

"El protocol que hi ha és suficient per determinar quin material s'utilitza per contenir una manifestació violenta i saber si el foam s'ha utilitzat seguint els procediments interns", ha dit Joan Carles Molinero, portaveu dels Mossos, que ha dit que la investigació s'ha de fer " bé" i de manera "acurada". Caldrà veure el tipus de lesions de la noia, els informes mèdics i forenses i fer un estudi sobre el compliment dels procediments interns. "És un treball que volem fer de manera quirúrgica i trigarà uns dies", ha dit el comissari. 

Ferrer ha dit que les manifestacions per l'empresonament de Pablo Hasél són "de caràcter violent" i afecten mobiliari urbà i ataquen la línia policial. "No podem normalitzar el legítim dret de protesta amb l'ús de la violència. No ho podem tolerar i treballem per combatre-ho", ha apuntat. També ha rebutjat que sigui el moment de parlar del model policial i sobre si cal eliminar els projectils de foam de l'armament dels Mossos. Pel que fa a xifres, en total hi ha hagut 33 detencions i dotze ferits, inclosos agents. A Barcelona es van detenir 12 persones, a Lleida 14, a Girona 5 i a Tarragona 2. Pel que fa a persones ateses pel SEM, a Barcelona hi va haver 10 persones, a Lleida 1 i a Girona 1. També hi va haver 9 vehicles cremats.

Pel que fa al perfil dels manifestants que provoquen aldarulls, els Mossos tenen identificat un perfil de "joves violents i molt agressius" que s'infiltren a les manifestacions per "produir desordres públics". Quan comencen els incidents, la majoria dels manifestants marxen, però es queden aquests grups més o menys organitzats que protagonitzen els incidents. "Són un perfil que utilitza unes manifestacions lícites per causar danys i atacs a la línia policial i als comerços", ha dit Molinero. Interior ha admès "preocupació" per aquestes manifestacions violentes, no pel fet que la gent protesti. "Si la manifestació és pacífica, la seguirem defensant i protegint", ha apuntat Ferrer.