País Valencià

​Vint-i-un mesos de presó per a dues infermeres per la mort d'una nena a Vinaròs

La sentència considera que hi va haver negligència professional

per NacióDigital , 18 de febrer de 2021 a les 09:22 |
L'Hospital Comarcal de Vinaròs | Europa Press
El Jutjat de lo Penal número 1 de Vinaròs (el Baix Maestrat) ha condemnat a penes d'un any i nou mesos de presó a les dues infermeres acusades d'una negligència que va causar la mort a una nena de dos anys a l'hospital comarcal d'aquesta localitat.

El magistrat considera provat que van cometre un delicte d'homicidi per imprudència greu en administrar a la menor una pauta de fluidoteràpia distinta a la prescrita per una metgessa. La nena va morir aquell mateix dia.


La sentència, que es pot recórrer encara a l'Audiència Provincial, estableix indemnitzacions a favor dels pares de la víctima que sumen 232.000 euros en total, de les que haurien de respondre de manera conjunta i solidària les dues condemnades i tres companyies d'assegurances i, de manera subsidiària, la Conselleria de Sanitat. A més, la sentència estableix per a les dues infermeres una pena d'inhabilitació per a la professió sanitària o la professió d'infermera per un temps de tres anys i 10 mesos.

Els fets van tenir lloc el 13 de novembre de 2018, quan els progenitors van portar la nena al servei d'Urgències de l'Hospital Comarcal de Vinaròs per un quadre de diarrees i vòmits de cinc dies. La metgessa que la va atendre va prescriure per a la seva administració sèrum glucosalí (1/3 de 400 mil·lilitres) i sèrum glucosat (40 mil·lilitres al 50%) durant quatre hores: la primera a una velocitat de 250 mil·lilitres per hora i de la segona a la quarta hora a 125 ml/h.


Tot i això, la infermera que estava al torn del matí, "amb desconeixement greu de la tècnica i ciència aplicable a la professió, a la seva falta d'atenció i cuidat en l'examen de la pacient", va administrar un tractament distint del pautat, segons recull la resolució judicial.
En concret, va disposar dos goters independents, un amb 173 de 500 mil·lilitres de sèrum glucosalí a una velocitat de 40 ml/h i un altre sèrum glucosat al 50% a 250 ml/h.


La infermera que la va substituir en el torn de tarda va incórrer, segons el magistrat, en la mateixa manca d'atenció i cuidat, en no revisar la pauta prescrita a la menor ni consultar-la amb la metgessa que l'havia pautat. Així, en comprovar que la bomba de sèrum glucosat s'havia esgotat, aquesta segona acusada la va reposar en dues ocasions. 

Això va provar que la nena empitjorés i patís un xoc hiperglucèmic amb convulsions que la van portar al coma i, poc després, a la mort. 

El titular del jutjat entén que la primera de les infermeres, del torn del matí, "va incórrer en una conducta descuidada de la que resulta d'un procedir irreflexiu" en obviar que no podia "perfundir de forma directe (del modus en què ho va fer) el sèrum glucosat".

D'aquesta forma, va administrar les quantitats de sèrum no diluïdes i a velocitats errònies, "condemnant el destí de la menor que es trobava sota el seu cuidat, per molt que el seu torn estigués acabant", precisa el jutge.

Pel que fa a la segona acusada, el magistrat conclou que va infringir "la norma objectiva de cuidat més elemental en l'exercici de la seva activitat sanitària (tant per acció com per omissió)", en no adonar-se de l'error de la seva companya, tot i les moltes ocasions que va tenir, "donant lloc al terrible resultat".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació