ERC exigeix a Sánchez una rectificació per haver comparat Junts amb Vox

Els republicans acusen el president del govern espanyol de "banalitzar el feixisme"

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:58h
Les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés han portat cua. ERC, que tot just està negociant la formació de Govern i que s'ha de reunir en els pròxims dies amb Junts, ha exigit al president espanyol una rectificació per haver comparat el partit de Laura Borràs amb Vox. En concret, ha assegurat que Junts, com el partit de Santiago Abascal, inclou persones que emeten "expressions d'odi, extremisme i xenofòbia". 

Els republicans han manifestat en un comunicat "perplexitat" i "preocupació" pel que consideren que és una "banalització del feixisme i de l'extrema dreta" i un "blanquejaments" dels seus postulats "inacceptables i antidemocràtics". ERC defensa que, en canvi, Junts és un partit "democràtic i compromès" amb els drets i les llibertats. "Quan totes les formacions són acusades d’extrema dreta, cap ho és" alerten. 

La secretària adjunta dels republicans assegura en el comunicat que el d'avui no ha estat un cas "aïllat", sinó que ha recordat com Sánchez va celebrar "el sentit d'Estat" del partit d'ultradreta per haver facilitat l'aprovació del decret dels fons europeus. També condemna l'acte d'homenatge a la División Azul autoritzada per la delegació del govern a Madrid en la qual "obertament es feia apologia del nazisme i es promovia l’antisemitisme i la xenofòbia".

Durant la campanya, ha estat polèmica la figura del número tres de Junts, Joan Canadell, a qui partits com els comuns i el PSC han assenyalat i acusat de "xenofòbia" per les afirmacions sobre els orígens dels catalans nascuts en altres territoris de l'Estat, Donald Trump o la pseudohistòria.