El TC avala la competència del Suprem per jutjar el Govern de l'1-O i obre la porta a Estrasburg

L'alt tribunal tomba per unanimitat el recurs d'empara de l'exconsellera Meritxell Borràs i ratifica la sentència de Manuel Marchena

Meritxell Borràs, amb Santi Vila i Carles Mundó, al judici de l'1-O
Meritxell Borràs, amb Santi Vila i Carles Mundó, al judici de l'1-O | ACN
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:03h
El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per unanimitat la competència del Tribunal Suprem per jutjar el Govern de l'1-O pels fets de la tardor de 2017 i ha desestimat el recurs d'empara de l'exconsellera Meritxell Borràs contra la sentència de l'1-O. En la deliberació no hi ha participat el magistrat Antonio Narváez, que va abstenir-se per evitar posar en entredit la imparcialitat del TC després d'haver-se posicionat en contra de l'independentisme. Amb aquesta decisió, la causa ja pot fer el salt al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). 

En els propers dies el TC farà públics els arguments. La sentència l'ha redactada el magistrat Cándido Conde-Pumpido i sosté que el Suprem era competent per jutjar el procés perquè els encausats eren aforats i part dels fets van ser comesos a l'estranger. Un dels arguments de les defenses al principi del judici i també en els recursos posteriors ha estat qüestionar la competència de l'alt tribunal per jutjar la causa, que consideren que hauria d'haver estat vista per un tribunal inferior a Catalunya. Això, a més, va vulnerar drets fonamentals dels encausats, com el dret a la doble instància processal. 

La decisió del TC contradiu la justícia belga, que en el cas de l'exconseller Lluís Puig va determinar que el Suprem no era competent per reclamar-ne l'extradició ni tampoc per jutjar el cas. Això, segons les defenses dels exiliats, hauria de fer caure tota la causa contra l'1-O. 

El recurs de Borràs és el primer que resol el Constitucional, quasi un any després que els líders de l'1-O comencessin a interposar-los un cop dictada la sentència de l'1-O. En les properes setmanes es faran públics la resta de sentències sobre els recursos dels presos polítics, i tot apunta que aniran en la mateixa línia. Exhaurida la via judicial espanyola, ara comença la batalla a Estrasburg, on els independentistes confien que es faci justícia.