Detectats els primers casos de la variant brasilera a Catalunya

Salut apunta que a mitjans de març el tipus britànic, que ja suposa el 32% dels casos, podria ser ja el predominant

Un home amb mascareta, a Barcelona
Un home amb mascareta, a Barcelona | Carlos Baglietto
17 de febrer del 2021
Actualitzat el 18 de febrer a les 7:04h
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que ja s'han detectat a Catalunya els primers dos casos de la variant brasilera. Es tracta, ha explicitat, de dues persones d'un grup familiar de sis. Segons el doctor, sembla que es tracta d'un tipus de coronavirus que causa més infecció però que, per ara, tot apunta que "no causa més gravetat de malaltia". A més de la detecció d'aquests dos primers casos, Argimon també ha advertit que a mitjans de març la variant britànica podria ser ja la predominant a Catalunya, ja que en aquests moments representa el 32% dels casos. En el cas d'Osona en concret, aquest tipus ja suposa el 78% de les infeccions.  

Sobre les noves variants, Argimon ha manifestat que podria ser que la vacunació no fos tan efectiva, tot i això, ha subratllat que la vacuna és de "molt alta eficàcia". Com a dada il·lustrativa, ha explicat que entre els professionals sanitaris vacunats s'han reduït en un 80% les infeccions un cop s'han subministrat les dues dosis. En tot cas, Argimon ha recordat que la vacuna preveu la malaltia, però no el contagi, motiu pel qual ha recordat que s'han de mantenir les mesures de prevenció.

Argimon ha admès preocupació per la possibilitat que "aviat" comenci una quarta onada de coronavirus. Ha argumentat que estan atents al fet que la corba de contagis estigui baixant a un ritme més lent en els darrers dies i que cal constatar si aquesta tendència es manté o no. El principal problema, ha dit, seria arrencar una nova pujada amb més de 600 persones encara a les UCI. La segona onada va iniciar-se amb 140 malalts crítics i la tercera amb 320, amb la qual cosa el punt de partida d'una eventual quarta onada arrencaria amb 300 persones més a les UCI amb totes les dificultats de pressió hospitalària que això podria suposar. 

Precisament per aquest temor, Argimon ha manifestat els riscos que s'afronten si es flexibilitzen restriccions, escenari que encara no ha estat avaluat i decidit. Ha recordat, en aquest sentit, que s'estan reduint les taxes d'infecció "a costa del sacrifici de molta gent i de molts llocs de treball", amb la qual cosa la decisió a prendre no és fàcil, però que caldrà decidir tenint present aquesta alta pressió hospitalària que encara es manté.

Nou retard en el lliurament de les vacunes

Salut ha precisat que per ara s'han subministrat 425.505 vacunes -252.818 en primera dosi i 172.687 en segona dosi- i ha advertit que en aquests moments s'està produint un nou retard en l'entrega de vacunes. Les de Moderna que havien d'arribar aquesta setmana arribaran dilluns que ve i, en comptes de 60.000, seran 30.000. A més, d'Astrazeneca se n'esperaven 90.000 i finalment n'arribaran 60.000.

Amb tot, el departament continua ampliant els col·lectius a vacunar. Entre dijous i divendres es prioritzaran les persones amb gran vulnerabilitat i persones amb grans dependències. En concret, les que estan classificades en grau 3, en grau 2 i en grau 1 si van a un centre de dia. També les persones que reben atenció domiciliària i que tenen més de 80 anys. 

Per una altra banda, es seguiran vacunant col·lectius que es considera que estan especialment exposats, com ara treballadors essencials o del sector públic. La setmana que ve, ha confirmat Argimon, es començarà a immunitzar els treballadors de les funeràries.