El PP de Catalunya ja planteja l'absorció de Ciutadans

Alejandro Fernández apel·la a reagrupar el constitucionalisme "liberal i europeista" i iniciarà una ronda de contactes amb entitats unionistes

Alejandro Fernández.
Alejandro Fernández. | Europa Press
17 de febrer del 2021
Les eleccions catalanes han trastocat el mapa de la dreta espanyola a Catalunya. Els resultats de Vox, que va obtenir 11 diputats, i els 6 de Ciutadans, amb només 3 escons per al PP, han generat tensió dins de la direcció popular. Ahir, Pablo Casado va anunciar que el partit abandonarà la seu de Génova 13, com a mesura per taponar la via d'aigua de l'escàndol entorn Luis Bárcenas. I es va fer fort en una estratègia centrista en resposta a l'èxit de Santiago Abascal. Aquest dimecres ha estat el torn d'Alejandro Fernández, que ha intervingut en la reunió de l'executiva del PP català i ha apel·lat a reagrupar entorn del PP l'espai del constitucionalisme "liberal i europeista" que defensa "la concòrdia". Un espai que ha dit que apleguen PP i Ciutadans.
 

El president del PP de Catalunya ha insinuat, sense explicitar-ho, la voluntat del seu partit per convertir-se en l'únic referent d'aquest espai unionista moderat i ha assenyalat que aquest àmbit ideològic sol ser majoritari en la majoria de les societats europees democràtiques. En aquestes eleccions catalanes, però, aquest espai ha quedat greument ferit, en una "Catalunya polaritzada i crispada". Això farà -ha aventurat- molt més difícil l'estabilitat política, una cosa que, segons Fernández, es comprovarà en els propers mesos. 

Fernández ha anunciat l'inici de converses amb el teixit associatiu i les "entitats constitucionalistes" de Catalunya per escoltar totes les opinions i "mobilitzar" aquest espai constitucionalista. Un espai que el líder dels popualrs catalans vol que es reestructuri entron del PP. El que indica la voluntat d'absorbir al màxim el terreny que encara conserva un Ciutadans seriosament afeblit. 

Casado va acusar ahir Pedro Sánchez de ser el responsable de l'increment de l'independentisme per la seva política d'"apaivagament". Va apuntar contra el president espanyol per intentar "destruir el centre moderat i reforçar els dos extrems" i va atribuir part dels mals resultats del PP a la "intervenció de la Fiscalia" i les filtracions del cas Bárcenas, "una estratègia que va tenir eficàcia" ja que des d'aleshores el PP "va caure a plom".

L'emergència de Vox com a marca nova i força líder dins del camp de la dreta espanyola ho capgira tot i tindrà conseqüències en la política espanyola, encara difícils de preveure. El retrat que sorgeix del 14-F, però, dibuixa uns traços nítids. De moment, la direcció de Casado opta per no competir amb Vox pel discurs més radical i busca una obertura cap al centre.