La CUP avisa que l'actuació d'ahir dels Mossos «dificulta les negociacions» per formar Govern

Maria Sirvent assegura que la "brutalitat contra la dissidència" complica "generar algun tipus d'unitat" amb la resta de forces independentistes

Manifestació i enfrontaments a Barcelona després de la detenció de Pablo Hasél.
Manifestació i enfrontaments a Barcelona després de la detenció de Pablo Hasél. | Martí Urgell
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:31h
Les actuacions dels Mossos ahir en les manifestacions contra l'empresonament de Pablo Hasél "dificulten les negociacions" per a la investidura. Així ho ha dit la CUP aquest migdia en una roda de premsa després dels aldarulls d'ahir a la nit en diverses ciutats del país. Encara no hi ha cap reunió amb ERC agendada, però una de les condicions que els anticapitalistes posaran sobre la taula és un "gir de 180 graus" en les polítiques del Departament d'Interior i en el model de seguretat que a dia d'avui aplica el Govern. "Es fa molt difícil generar algun tipus d'unitat quan encara seguim veient aquesta brutalitat contra la dissidència política, no només per part del govern espanyol sinó també per part de la Generalitat", ha dit Maria Sirvent, diputada sortint de la CUP.

Sirvent ha criticat l'actuació ahir dels Mossos i ha dit que esperaven "una altra cosa" del Govern. També ha lamentat l'acceptació "acrítica" per part de la Generalitat i la policia catalana de les ordres de la justícia espanyola per fer complir una sentència que atempta contra la llibertat d'expressió. La diputada cupaire ha repassat les propostes del grup parlamentari per corregir la conducta dels Mossos i les unitats antidisturbis durant la passada legislatura i ha lamentat que s'aprofiti la crisi democràtica, econòmica i social per "restringir els drets". "Reclamem un gir de 180 graus en el model de seguretat imperant", ha dit.

El diputat electe de la CUP Xavi Pellicer ha enviat el suport de la formació a Pablo Hasél i a la setantena d'artistes perseguits a l'Estat. També ha donat suport als manifestants que van sortir al carrer ahir per protestar contra l'empresonament. "Estem al servei de Pablo Hasél per donar-li tot el suport davant d'aquesta situació injusta, i fem una crida a continuar les mobilitzacions avui i els dies que facin falta", ha dit Pellicer.

En relació a l'Estat, ha exigit l'alliberament immediat de Hasél, que va entrar ahir a la presó després de ser detingut pels Mossos a la Universitat de Lleida. "La responsabilitat del que va passar ahir és de l'estat espanyol. Cal aturar la ràtzia repressiva contra les més de 3.000 persones represaliades als Països Catalans", ha dit, i ha denunciat el "tarannà totalitari" de l'Estat. La CUP també ha critica les propostes de reforma legislatives i d'indults, que ahir van fer els comuns. "Arriben tard, com sempre. Encara esperem la derogació de la llei mordassa o la reforma laboral", ha recordat Pellicer.