Els crítics de Ciutadans reclamen la «substitució» de Carrizosa

El sector renovador del partit considera un "fiasco" els resultats electorals i acusa la direcció de "desconnexió de la realitat"

Antonio Espinosa, al centre, acompanyat de Tomás Simón i María Valle.
Antonio Espinosa, al centre, acompanyat de Tomás Simón i María Valle. | Adrià Costa
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:31h
Els crítics de Ciutadans planten cara a Inés Arrimadas i han reclamat la "substitució" de Carlos Carrizosa. Aquest dimecres, membres del sector Renovadors han fet pública la seva anàlisi dels resultats electorals, que ahir mateix la líder del partit va admetre que eren "molt dolents". El partit va patir un autèntic sotrac el 14-F, després de la pèrdua de 30 dels seus 36 diputats. L'exdiputat Antonio Espinosa ha actuat de portaveu del grup i ha volgut aclarir que no han fet cap posicionament durant la campanya per no perjudicar el partit. Ha acusat Arrimadas i la direcció de "desconnexió de la realitat" i ha reclamat una "regeneració" del partit i ha mostrat voluntat de col·laborar amb Arrimadas si opta per assumir els resultats i dur a terme una reestructuració de la formació. Han afirmat que no qüestionen el lideratge d'Arrimadas, però sí la necessitat de canviar la direcció del partit a Catalunya.


Antonio Espinosa ha apuntat també clarament, a banda de Carrizosa, a Carlos Cuadrado, cap de campanya, tot dient que haurien de dimitir "i Arrimadas acceptar-lo". En cas de no produir-se cap canvi, aleshores es plantejarien reclamar una assemblea extraordinària del partit. Ha expressat la situació de manera molt gràfica: "El partit no necessita maquillatge, sinó cirurgia, perquè si no, li caldrà un forense".

Espinosa ha comparegut acompanyat d'altres quadres de la formació, entre ells Tomás Simón, coordinador del partit a Sarrià, la també exdiputada María Valle, els també exdiputats Carmen de Rivera i Sergio Sanz, la regidora de Lleida Àngels Ribes o  Roberto Torrecilla, de Sant Cugat. Espinosa ha criticat que Arrimadas no hagués fet cap anàlisi dels resultats i que no es pot reduir el fracàs a les urnes a una "desmobilització" de l'electorat. "El que ens hem d epreguntar és perquè no ho hem sabut fer" i ha reclamat que la direcció faci una "autocrítica".


Espinosa ha posat en evidència els missatges d'Arrimadas i la direcció d'ahir, en què la presidenta del partit va assegurar que la formació estava "més forta que mai". L'exdiputat ha expressat "incredulitat" davant la reacció de la cúpula i ha comparat la situació amb la d'una empresa que hagués perdut el 90% dels seus beneficis. Ha acusat Arrimadas i la seva direcció d'estar "desconnectats de la realitat".   

Malgrat l'enfonsament electoral del partit, la direcció no es planteja de moment cap dimissió. Arrimadas va intentar justificar els resultats a les urnes dient que l'únic pel que han servit les eleccions catalanes "en plena tercera onada ha estat per reforçar el separatisme". I sobre possibles renúncies dins de la direcció, va assegurar que al partit "no sobra ningú, sinó que s'ha de seguir sumant".

Inés Arrimadas va manifestar fins i tot que se sentia "reforçada" com a líder i va recordar que és la dirigent d'un partit elegida amb una majoria més clara de tots els líders polítics espanyols. Tampoc va donar mostres de cedir a les crítiques internes que apunten a qui ha estat el candidat, Carlos Carrizosa, i sobretot al cap de campanya, Carlos Cuadrado.  Al contrari, ha expressat el seu suport a Carrizosa de manera explícita.    

Des del primer moment, els renovadors del partit, entre els quals hi ha exdiputats al Parlament com Antonio Espinosa, Carmen de Rivera, María Valle i Sergio Sanz, van fer pública la seva anàlisi sobre els errors comesos pel partit. Uns errors que van començar, segons ells, amb la marxa d'Inés Arrimadas al Congrés. També van assenyalar que el partit havia d'haver presentat una moció de censura a Carles Puigdemont, encara que no hagués prosperat. Acusen a la direcció d'haver desaprofitat una oportunitat "històrica" com va ser l'èxit obtingut pels taronja en les eleccions del 21-D del 2017.