La Moncloa menysté el 51% de vots de l'independentisme i reitera que el referèndum «no és legal»

El govern espanyol torna a definir com a "fractura de la convivència" el conflicte amb Catalunya

Pedro Sánchez presidint el consell de ministres aquest dimarts
Pedro Sánchez presidint el consell de ministres aquest dimarts | Moncloa
16 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:49h
"És igual quin percentatge obtingui qualsevol partit, al nostre país un referèndum no és constitucional, no és legal". Així ha respost la vicepresidenta Carmen Calvo al fet que l'independentisme hagi superat la barrera del 50% dels vots a les eleccions del passat diumenge. La Moncloa espera del pròxim Govern "lleialtat" i continuar transitant per la via del diàleg per afrontar el que ha definit, de nou, com una "fractura de la convivència" a Catalunya i no com a conflicte polític entre Catalunya i l'Estat.

Si bé el Govern de la Generalitat en funcions i també els partits independentistes consideren que els resultats de les eleccions són un missatge "clar" tant per a l'Estat com per a Europa, la Moncloa manté que un referèndum no té cabuda a la Constitució espanyola. Del nou executiu que es configuri, ha dit la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, la Moncloa espera "lleialtat" i "diàleg" per avançar en el "retrobament", una de les paraules que el PSC ha repetit com un mantra durant la campanya. 

De fet, si bé un dels avenços de la configuració de la taula de diàleg i negociació que van pactar ERC i el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez recollia la definició de "conflicte polític" el xoc amb Catalunya, la Moncloa s'ha tornat a referir-hi ara com a problema "de convivència". "Hem d'intentar per tots els mitjans que Catalunya surti del desacord interior de convivència", ha insistit Calvo.

La vicepresidenta ha argumentat que serà el PSC com a guanyador de les eleccions qui "establirà les línies de treball amb ERC com a segon partit" i que l'objectiu és que es mantinguin unes "relacions lleials" entre la Moncloa i la Generalitat. En tot cas, Calvo ha assegurat que continuaran "cuidant les relacions" tant amb ERC com amb altres formacions del Congrés per garantir l'estabilitat de la legislatura. 

Preguntada pels indults just ara que la Fiscalia ha recorregut el tercer grau dels presos, Calvo s'ha limitat a dir que continuen tramitant-se a l'espera dels informes pertinents. "Quan arribi el moment oportú, estarà a la taula del consell de ministres", ha assegurat.