Casado reacciona a l'èxit de Vox amb una aposta pel «centre polític»

El líder del PP acusa Sánchez de reforçar l'independentisme amb la seva política d'"apaivagament"

Teodoro García Egea, Pablo Casado i Alejandro Fernández.
Teodoro García Egea, Pablo Casado i Alejandro Fernández. | ACN
16 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:41h
Els resultats de les eleccions catalanes ha trastocat el mapa de la dreta espanyola a Catalunya. L'èxit de Vox guanyant en aquest espai amb 11 diputats per 6 de Ciutadans - que perd 30 escons- i només 3 del PP, que fins ara en tenia 4, ha posat molta pressió sobre el lideratge del PP. Aquest dimarts, el líder del PP, Pablo Casado, ha reaccionat amb diverses decisions, una de forta transcendència simbòlica, anunciant que el partit abandonarà la seu de Génova, per deixar enrere el "llast" de les "conductes individuals" del passat. En un terreny més estrictament polític, Casado ha resposta a la irrupció de Vox a Catalunya refermant l'aposta pel "centre polític" i presentant els eu partit com una força que es mou "des del cor, no des de les vísceres ni cridant més".  

Casado ha acusat directament Pedro Sánchez de ser el responsable de l'increment de l'independentisme per la seva política d'"apaivagament". A partir d'ara, ha dit, "ja no es podrà dir que l'independentisme creix sota governs del PP". Ha apuntat contra el president espanyol per intentar "destruir el centre moderat i reforçar els dos extrems" i ha assegurat que els resultats del PP en les eleccions catalanes s'expliquen per la "intervenció de la Fiscalia" i les filtracions del cas Bárcenas, "una estratègia que va tenir eficàcia" ja que des d'aleshores el PP "va caure a plom", torçant-se la tendència que apuntaven les enquestes fins aquell moment. El PP ha afrontat així, ha dit, el que ha qualificat com una "tempesta perfecta".

Davant de la direcció del partit, Casado ha explicitat el suport al president del PP de Catalunya i que ha estat el seu candidat a les eleccions del 14-F, Alejandro Fernández, de qui ha dit que és un "bon gestor i brillant parlamentari". Sobre els resultats electorals, Casado ha assenyalat que no es poden extrapolar els resultats electorals a Catalunya a la política espanyola. Ha anunciat un pla d'estratègia per reforçar el PP a Catalunya, que serà un programa de "llarg recorregut". 

Ha admès que els resultats a Catalunya "han estat dolents pel PP" i, ha afegit, "també per Espanya". "Prenem nota -ha dit- i treballarem més per millorar aviat". Ha anunciat també que el PP celebrarà una convenció la propera tardor, que servirà per recuperar persones que han marxat del partit i perquè s'hi incorporin d'altres que refermaran la "base política" de la formació, ancorada en el "centre", una afirmació que ha repetit vàries vegades. En un moment donat, Casado ha presentat el seu discurs durant la moció de censura de Vox a Sánchez com la línia a seguir per la formació.

L'emergència de Vox com a marca nova i força líder dins del camp de la dreta espanyola ho capgira tot i tindrà conseqüències en la política espanyola, encara difícils de preveure. El retrat que sorgeix del 14-F, però, dibuixa uns traços nítids. De moment, la direcció de Casado opta per no competir amb Vox pel discurs més radical i busca una obertura cap al centre.