Les condicions de la CUP per pactar amb ERC: referèndum i pla de xoc social

Els anticapitalistes, decisius per formar Govern, reclamen també la fi de la repressió i una transició ecològica "profunda" i traslladen la "pressió" als republicans

Mireia Vehí, en una imatge d'arxiu
Mireia Vehí, en una imatge d'arxiu | ACN
16 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:45h
La CUP ha posat les seves condicions sobre la taula per començar a negociar amb ERC. Són quatre idees clares, però poc concretes ara com ara: un referèndum, la fi de la repressió, un pla de xoc social per fer front a la pandèmia i a les crisis que se'n deriven, i una transició ecològica "profunda". Amb aquestes quatre propostes els anticapitalistes aniran a la primera reunió amb ERC, que encara no té data. La CUP no ha triat qui serà el seu equip negociador i ha evitat concretar si està disposada a entrar al Govern. En aquest sentit, ha traslladat la "pressió" a ERC com a guanyadora de les eleccions. "El Govern és responsabilitat d'ERC", ha deixat clar Mireia Vehí, diputada al Congrés. 

El paper de la CUP serà, per tant, treballar per aquestes quatre idees que ha repetit en campanya: referèndum, fi de la repressió, rescat social i transició ecològica. "Si hi ha això sobre la taula, la CUP farà el que hagi de fer, ja ho hem demostrat", ha dit Vehí, que també ha remarcat que els resultats del 14-F deixen l'escenari d'un independentisme més fort i més a l'esquerra, i que ha superat el 50% dels vots. "A Catalunya ha sortit referèndum, fi de la repressió, amnistia i que hem d'anar cap a l'esquerra", ha remarcat la diputada. I entrar al Govern? "Per nosaltres no és una qüestió de cadires. Volem un referèndum, la fi de la repressió, el pla de xoc social i la transició ecològica", ha dit. 

A dia d'avui la CUP "no descarta res" i ha enviat la pregunta a ERC. "Estan disposats a posar un referèndum sobre la taula? A modificar la llei d'acusacions de la Generalitat per parar de perseguir independentistes? A fer una transició ecològica profunda? A fer un rescat social? La CUP hi serà", ha afirmat.

Una "fotografia" que reforça el projecte independentista

La diputada ha lamentat la "fotografia" de l'última setmana a l'Estat, amb la llibertat condicional de Rodrigo Rato, l'absolució de Cristina Cifuentes, el recurs contra el tercer grau dels presos polítics o l'entrada en presó de Pablo Hasél, i ha dit que això "reforça" més el projecte independentista i d'esquerres a Catalunya. Vehí ha lamentat la poca acció de Podem al govern espanyol per modificar el delicte d'injúries a la corona i que el PSOE contribueixi a la repressió. "Illa representa la repressió i l'immobilisme i el PSOE fa acció per omissió", ha dit.

La diputada de la CUP ha remarcat que l'independentisme ha guanyat les tretze últimes eleccions i això vol dir "referèndum, fi de la repressió i amnistia". "Amb repressió, presó i exili, torna a guanyar l'independentisme", ha dit. En aquest sentit, ha reclamat al govern espanyol que "posi les urnes" perquè a Catalunya "la gent vol votar". I a l'independentisme i als comuns, Vehí els ha dit que cal "recuperar la iniciativa" per fer un referèndum i fer polítiques d'esquerres.