El jutge ignora la Fiscalia i manté el tercer grau de Bassa i Forcadell

La resolució diu que no és el moment adequat per suspendre el règim de semillibertat tal com demanava el ministeri fiscal

Carme Forcadell i Dolors Bassa
Carme Forcadell i Dolors Bassa | Carlos Baglietto
23 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:46h
El Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 no ha fet cas a la Fiscalia i ha acordat no suspendre l'aplicació del tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell a l'espera de resoldre sobre el fons del recurs de la Fiscalia. El jutge s'ha pronunciat després del recurs presentat dilluns passat, just un dia després de les eleccions, pel ministeri públic. El fiscal va oposar-se al tercer grau dels presos polítics amb l'argument que era prematur i va exigir-ne el reingrés a la presó de manera immediata. En la resolució, el jutge tomba els arguments de la Fiscalia i deixa clar que no és el moment de deixar en suspens el tercer grau. 

Així doncs, per als casos de Forcadell i Bassa, el tercer grau es manté i només hauran d'anar a dormir a la presó de dilluns a dijous. El jutge argumenta que la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del Poder Judicial no es pot aplicar en l'actual moment processal, perquè s'ha d'aplicar quan s'interposa un recurs d'apel·lació contra una resolució definitiva en matèria de grau. En aquest moment, no hi ha una resolució definitiva sobre aquesta qüestió. El jutge també critica la "interpretació extensiva" que fa la Fiscalia per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació en aquest moment processal i recorda que la suspensió del tercer grau "podria afectar a una restricció de drets" de les dues preses.

El 14 de gener Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras van proposar un nou tercer grau els presos. Van argumentar, entre d'altres qüestions, que havien passat sis mesos des de l'última modificació, i que en aquest temps l'evolució dels interns havia estat positiva i tots ells estaven a punt de complir una quarta part de la pena imposada del Suprem. Dues setmanes després, la Generalitat va ratificar la proposta de les presons i va concedir el tercer grau als líders de l'1-O, just el primer dia de campanya. Aquella mateixa tarda, alguns d'ells ja van participar en actes amb els seus respectius partits. 

Els presos ja han complert una quarta part de la condemna i això vol dir que poden accedir a permisos penitenciaris, en cas de trobar-se en règim de segon grau. En tenen 36 l'any i la Fiscalia hi té poc a dir. El jutjat sempre els ha acceptat. Més enllà dels permisos ordinaris, la victòria solvent de l'independentisme a les eleccions redobla l'aposta per l'amnistia, amb 74 diputats favorables i els 8 dels comuns, que no hi estan del tot en contra. El PSOE, de moment, no en vol sentir a parlar i es decanta més per l'opció dels indults (ajornada per motius electoralistes, com denunciava Jéssica Albiach en campanya) o la reforma de la sedició, sense calendaris.