ERC es reunirà primer amb la CUP per intentar negociar el Govern

Els republicans es trobaran en segon lloc amb Junts i, després, amb els comuns i han triat com a interlocutors Marta Vilalta, Sergi Sabrià, Josep Maria Jové i Laura Vilagrà

La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, en l'acte d'inici de campanya
La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, en l'acte d'inici de campanya | CUP
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:50h
Les reunions seran "imminents" i començaran per la CUP. La direcció d'ERC ha dissenyat quina serà la seva estratègia negociadora per intentar pactar el Govern ampli que pretenen que presideixi Pere Aragonès. Els republicans han argumentat en un comunicat que la decisió de trobar-se primer amb Dolors Sabater respon al fet que consideren que els anticapitalistes són "un actor indispensable i un dels partits que han sortit més reforçat de la cita electoral".

L'equip negociador d'ERC estarà format per la secretària general adjunta, Marta Vilalta; el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià; el president del consell nacional del partit, Josep Maria Jové; i la número dos de la candidatura a les eleccions del 14-F, Laura Vilagrà. Vilalta i Jové són dos noms consolidats en els equips negociadors, ja que també van formar part de la comitiva que va acordar la investidura i la taula de diàleg amb el PSOE.

Des de la mateixa nit electoral, Aragonès ha insistit que el procés ha d'entrar en una nova etapa en la qual estigui liderat des de l'esquerra, un propòsit que explica que l'estratègia negociadora prioritzi els nou diputats de la CUP. Si una cosa volen evitar els republicans és que es repeteixi una fórmula de Govern a dos només amb Junts. Sumar, almenys, els anticapitalistes és una de les fites, tenint present la dificultat d'incloure els comuns pel veto mutu que mantenen els de Jéssica Albiach i els de Laura Borràs.

L'objectiu d'ERC és accelerar les negociacions i evitar que s'allarguin en el temps, sobretot tenint present que el PSC està a l'aguait dels possibles xocs entre independentistes per intentar-los erosionar amb la seva aposta per presentar-se també a la investidura. Aquesta mateixa tarda, Aragonès ja ha trucat a Sabater, Borràs i Albiach per tal d'agendar reunions aquesta mateixa setmana. 

Pel que fa als comuns, l'aspiració d'Aragonès és tenir-los almenys en l'aritmètica per aprovar qüestions com els pressupostos, que intentarà vincular a la investidura per poder garantir l'estabilitat de la legislatura.