ELECCIONS CATALANES 14-F

Illa es pot sotmetre a la investidura? Què necessita l'aspirant? Així es tria president

El candidat a rebre l'aval del Parlament es proposa després d'una ronda de contactes entre el president de la cambra i els grups: el cap de llista del PSC disposa, a priori, de menys opcions que Pere Aragonès

per Joan Obiols , 15 de febrer de 2021 a les 20:07 |
L'hemicicle, en l'última legislatura | Parlament

El candidat del PSC, Salvador Illa, va assegurar aquest diumenge que es presentaria a la investidura per ser president de la Generalitat. Ho va dir després de guanyar les eleccions en vots i empatar en escons amb ERC (33), però sense tenir lligats els suports necessaris, després que l'independentisme revalidés la majoria parlamentària. Illa es pot sotmetre a la investidura sense tenir els avals? N'hi ha prou volent-ho?

La primera clau per enfocar un debat d'investidura és que l'aspirant compti amb el vistiplau del president del Parlament, que obre una ronda de contactes amb els grups parlamentaris, un cop configurada la cambra. Per això, el Parlament de la nova legislatura s'ha de constituir. Pere Aragonès, vicepresident en funcions de president, ha de convocar la sessió constitutiva en els vint dies hàbils posteriors a les eleccions del 14-F. Això ens situa, com a màxim, el 12 de març. En aquesta sessió prendran possessió els 135 diputats elegits i s'escolliran els membres de la mesa del Parlament, d'on sortirà el futur president o presidenta de la cambra.El president o presidenta escollit disposarà de deu dies hàbils per enfocar una roda de consultes amb els representants dels grups parlamentaris. De les converses valorarà les propostes presentades dels diferents candidats a la presidència de la Generalitat.

Posteriorment, el president o presidenta del Parlament proposarà al ple el candidat que presenti majors possibilitats de ser investit. L'aspirant haurà de presentar el seu programa de govern i sol·licitar la confiança de la cambra. Arribats a aquest punt, sembla que Aragonès té més possibilitats que Illa de reunir suports, després que els 74 diputats independentistes anunciessin que no farien president per activa ni per passiva "un candidat del 155", com qualifiquen el cap de llista del PSC. 


Sigui Aragonès o Illa, el futur candidat proposat necessitarà la majoria absoluta del ple per ser investit. En cas contrari, es tornarà a sotmetre a l'escrutini de la cambra dos dies després, en una segona volta, on es tornarà a debatre i votar el programa de govern. En aquest escenari, només necessitarà la majoria simple de la cambra per ser investit.

En cas que el candidat no aconsegueixi la majoria necessària, el president o presidenta del Parlament haurà de tornar a encetar una nova roda de contactes amb els diferents grups per valorar i proposar al ple un nou candidat a la presidència de la Generalitat. Aquest procediment es pot repetir successivament fins trobar un candidat que aconsegueixi ser investit. 


Cal tenir en compte que el temps corre en contra, tal com apunta la llei de la Presidència de la Generalitat. Si un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura cap candidat ha estat elegit, la legislatura quedarà dissolta i el president de la Generalitat en funcions convocarà unes noves eleccions.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació