Els comuns s'enroquen en el pacte de vetos creuats amb ERC i el PSC

Albiach reclama "valentia" a Aragonès per superar la fórmula de "desgovern" amb Junts

Jéssica Albiach, candidata dels comuns, en una roda de premsa aquest dilluns
Jéssica Albiach, candidata dels comuns, en una roda de premsa aquest dilluns | En Comú Podem
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:14h
Els comuns es mantenen en la mateixa línia: fer pactar ERC i PSC per constituir una "alternativa d'esquerres" a la Generalitat. Així ho ha deixat clar la cap de llista, Jéssica Albiach, en una roda de premsa aquest migdia per analitzar els resultats electorals amb més calma. De res ha servit, per ara, que tant republicans com socialistes ja hagin descartat aquesta opció, els comuns continuen enrocats en aconseguir un "acord d'esquerres" que inclogui el PSC i allunyi Junts de la Generalitat. Albiach ha estat clara, en relació a la proposta de "govern ampli" de Pere Aragonès: "Amb Junts som incompatibles, no hi pactarem ni amb Canadell ni sense". 

Albiach ha assegurat que els comuns es "consoliden" en un escenari "molt complex", amb la irrupció de l'extrema dreta. La cap de llista dels comuns ha insistit en la necessitat d'un "govern d'esquerres ampli i transversal", que és "l'única alternativa al desgovern de Junts i ERC". Albiach també ha celebrat que hi ha el Parlament més d'esquerres de la història i amb una majoria que aposta pel diàleg. "No s'hauria de desaprofitar aquesta capacitat i els vetos estèrils haurien de quedar apartats", ha dit. Albiach ha insistit que els comuns són "incompatibles" amb Junts. "No hi participarem de cap manera, ni amb Canadell ni sense", ha sentenciat. En aqeust sentit, ha reclamat "valentia" a Aragonès per superar la fórmula de "desgovern" amb Junts d'aquests últims anys. 

La dirigent dels comuns ha instat a la resta de partits a seure per acordar un cordó sanitari a Vox i que no ostenti cap lloc de responsabilitat. "Hem de veure els punts de trobada per veure com aquesta estratègia ens permet barrar-los el pas", ha dit. Vox ha obtingut 11 diputats i ha entrat amb força al Parlament en detriment del PP i Ciutadans, que són marginals a la cambra catalana. Pel que fa a la investidura de Salvador Illa, Albiach ha insistit que la ciutadania no vol "investidures fake" i que si s'hi ha de presentar tingui els suports necessaris. 

Durant la roda de premsa s'ha conegut també el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau dels presos polítics. Albiach ha lamentat la notícia i ha constatat que el paper del ministeri fiscal és "un dels problemes de judicialitzar la política". En aquest sentit, la dirigent dels comuns ha reclamat al PSOE que "agilitzi" els indults i la reforma del codi penal per facilitar el diàleg i resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. 

Podem demana a ERC un govern d'esquerres

La portaveu de Podem, Isa Serra, ha insistit aquest dilluns a demanar a ERC que aposti per "un govern d'esquerres que prioritzi els drets de la ciutadania". "Treballarem per convèncer les forces d'esquerres que reforcin aquest govern", ha afirmat en unes declaracions als mitjans on ha recordat que els resultats demostren que l'independentisme "segueix tenint una força important a Catalunya" fet que fa que l'aposta de Podem pel diàleg tingui "especial importància per als temps que venen". Serra ha destacat el bon resultat de la seva formació a Catalunya i ha assegurat que s'ha invertit la tendència de les últimes eleccions autonòmiques per a la seva formació, en referència als mals resultats obtinguts a les eleccions gallegues i basques.

Consulteu aquí els resultats dels comuns