Junts defensa negociar sense línies vermelles un «acord ampli de legislatura» amb ERC i la CUP

Jordi Sànchez, secretari general de la formació, emplaça Pere Aragonès a plantejar una proposta que articuli la majoria independentista al Parlament i al Govern

Jordi Sànchez, aquest dilluns en roda de premsa.
Jordi Sànchez, aquest dilluns en roda de premsa. | Junts per Catalunya
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:09h
Negociar sense línies vermelles un "acord ampli de legislatura" amb Junts, ERC i la CUP. Aquest és el missatge que ha traslladat Jordi Sànchez, secretari general de la formació liderada per Carles Puigdemont, en roda de premsa telemàtica aquest matí. "Ho hem de fer d'acord amb els programes que tingui cadascú. Estic convençut que això és possible", ha apuntat Sànchez, que s'ha mostrat "enormement optimista". Sànchez, en tot cas, ha indicat que a qui li pertoca "obrir el ball" és a Pere Aragonès, cap de files d'ERC, que s'ha imposat per 35.000 vots i un escó davant de Junts tot i quedar per darrere del PSC de Salvador Illa, que s'ha imposat amb 34 escons. S'ha compromès a treballar "només" per un Govern independentista, és a dir, sense els comuns. No s'ha plantejat una repetició electoral i ha fixat com a objectiu que l'entesa arribi aviat.

"La pregunta clau no és qui serà a les institucions, sinó què farem a les institucions", ha assenyalat el secretari general de Junts, preguntat sobre si la CUP havia d'entrar -o no- al futur executiu. Sànchez ha indicat que el seu partit té un "perfil" del que ha de ser la propera legislatura, però ha apuntat que primer vol esperar què diu ERC. Tot i això, presentaran una "proposta de treball" per encarrilar les negociacions. "Assumim el compromís de discreció per arribar a bon port", ha indicat Sànchez, que ha lamentat que els vots del PDECat hagin acabat sense entrar al Parlament. Ha insinuat que Junts podria assumir la presidència de la cambra, però no ho ha volgut donar per fet.

"El nou escenari ens obliga a treballar per resoldre el que són les diferències que hi poden haver entre formacions polítiques, que el nostre electorat no ha pogut resoldre. Nosaltres ens considerem guanyadors de les eleccions, perquè el resultat pot ser considerat com un empat tècnic. La diferència és de poc més de 35.000 vots, i això ens dona una gran sensació que la feina feta des de Junts ha estat excel·lent", ha indicat Sànchez. "Ara toca posar fil a l'agulla. Estem amatents a la proposta que faci ERC", ha determinat el secretari general de Junts en roda de premsa telemàtica en la qual ha considerat "raonable", com vol Aragonès, pactar pressupostos i investidura en paral·lel.

El secretari general de Junts ha indicat que no posen "línies vermelles" a l'hora d'arribar a acords amb la resta de formacions independentista i a l'hora de poder "avançar" cap a l'exercici "real" del dret a l'autodeterminació. "Estem a l'espera que Aragonès, a qui felicito, ens faci arribar una proposta per com articular aquesta majoria", ha remarcat Sànchez. Al llarg de les últimes hores, els dirigents de Junts posen l'accent en el fet que l'independentisme tingui 74 escons, la xifra més alta de la història, i que això ha de tenir "conseqüències". El secretari general, en tot cas, no les ha concretat, per ara. "Si ens podem d'acord en el què, el qui i els quants no seran un problem", ha remarcat, al mateix temps que evitava concretar quin esquema de Govern tenen al cap. Això sí: ha indicat que els elements són "simètrics" respecte l'anterior legislatura.

Aquest "empat tècnic" del 14-F, ha dit, "legitima" totes les formacions i els "elements d'identitat" de Junts. "Ens hem d'entendre totes les formacions", ha ressaltat Sànchez, que ha indicat que només tenen un "únic" acord en ment, que és amb ERC i la CUP. Sànchez ha apuntat que l'independentisme va assolir una "fita històrica" en superar el 50% dels vots. "Junts no fallarà perquè el mandat del 14-F, aquest 51% dels vots, es materialitzi en una majoria inequívoca al Parlament i en un Govern fort i sòlid", ha assenyalat l'expresident de l'ANC, que gaudeix del tercer grau penitenciari a l'espera que la Fiscalia presenti en els propers dies un recurs contra aquesta classificació. 

Junts va patir un retrocés de dos escons respecte les eleccions del 2017, i la caiguda en percentatge de vot no va anar més enllà de l'1,6%. Aquestes xifres, combinades amb el lleuger creixement d'ERC, han fet que el tàndem format per Puigdemont i Borràs hagi quedat per darrere dels republicans i que parteixin en una posició d'inferioritat de cara a la negociació que s'encetarà els propers dies. El primer efecte del resultat, per tant, és que qui parteix com a favorit per ser president és Pere Aragonès, cap de files d'ERC, i que l'escenari més probable és que Junts hagi de deixar el poder a Palau. En campanya, la formació havia insistit que només Borràs era capaç de guanyar Illa, però els socialistes han quedat un escó i 90.000 vots per sobre del partit de Puigdemont.
 

Era la primera vegada que Junts es presentava després del trencament amb el PDECat, que amb més de 76.000 vots ha quedat fora de la cambra catalana. Tot i la tercera posició global, hi ha dades que somriuen al nou partit, com ara que han guanyat en 562 municipis, més del doble que ERC. Pel que fa a les demarcacions, perden un diputat a Barcelona i un a Lleida, però es mantenen a Tarragona i a Girona, principal feu de Junts. En les quatre zones del país, però, el percentatge de vot obtingut és inferior que el 2017. A la capital catalana, la formació de Puigdemont ha tornat a ser tercera força per darrere del PSC i d'ERC. Els republicans van quedar per darrere de Ciutadans en els últims comicis i obtenen més bons resultats que Junts a l'àrea metropolitana.