Els crítics de Ciutadans apunten a Arrimadas i reclamen una «regeneració» del partit

Els renovadors assenyalen "errors estratègics i de lideratge" entre les causes de l'ensulsiada i consideren que s'ha desaprofitat l'oportunitat "històrica" que va suposar quedar primers el 2017

L'exdiputada Carmen de Rivera.
L'exdiputada Carmen de Rivera. | Adrià Costa
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:58h
Ciutadans està trasbalsat. Han passat només unes hores des del veredicte de les urnes -pèrdua de 30 delss eus 36 diputats- i el sector crític amb la direcció d'Inés Arrimadas ja ha fet la seva primera anàlisi d'urgència, en què apunten cap a Inés Arrimadas i reclamen una "regeneració" del partit. Segons un document intern elaborat per dirigents alineats amb l'ala crítica de la formació, els resultats són fruit d'un "cúmul de desencerts, errors estratègics, de comunicació i de lideratge". Tots aquests factors han culminat en "una campanya electoral fallida".   

Segons els renovadors, entre els quals hi ha exdiputats al Parlament com Antonio Espinosa, Carmen de Rivera, María Valle i Sergio Sanz, el primer error comès pel partit va ser la marxa d'Inés Arrimadas al Congrés i asseguren que el partit havia d'haver presentat una moció de censura a Carles Puigdemont, encara que no hagués prosperat. Acusen a la direcció d'haver desaprofitat una oportunitat "històrica" com va ser l'èxit obtingut pels taronja en les eleccions del 21-D del 2017.  

També assenyalen que la insistència en un acord amb el PSC els ha fet perdre "personalitat diferenciada" i ha donat la imatge que renunciaven a la victòria. Els crítics, que han estat depurats de les llistes electorals, assenyalen la manca de "democràcia interna" com un altre factor que els ha perjudicat electoralment. El fet que el candidat, Carlos Carrizosa, no fos elegit en primàrires és subratllat igualment com una manca de participació de les bases. 

Finalment, els crítics apunten cap a la direcció: "Els vigents lideratges dins de Ciutadans també han distanciat el partit de l'electorat", com també una campanya que ja va començar amb la polèmica entorn dels cartells electorals, que van haver de ser retirats. Acusen Arrimadas d'haver "empitjorat" els resultats del partit ja des de les eleccions gallegues i basques. Els crítics reclamen una "profunda regeneració" del partit, amb més transparència i major participació dels militants.