Per què ha funcionat l'efecte Illa?

El PSC ha tret suc de la trencadissa de Ciutadans i de la implicació del govern espanyol; el partit veu validada l'"orientació" estratègica unionista

Illa, celebrant la victòria en vots.
Illa, celebrant la victòria en vots. | PSC
15 de febrer del 2021
Actualitzat a la 1:05h
L'efecte Illa ha acabat donant bon resultat a un PSC que ha guanyat les eleccions aproximant-se més que mai al discurs de Ciutadans. Els socialistes han fiat a la previsible caiguda del partit taronja la capacitat per aglutinar votant unionista, deixant de banda la possibilitat d'interpel·lar sectors del catalanisme. Illa ha celebrat la victòria del "retrobament" un cop acabat l'escrutini i ha anunciat que es presentarà a la investidura. El primer secretari del partit, Miquel Iceta, dona per validada "l'orientació" estratègica dels socialistes catalans amb els resultats obtinguts.

Com és habitual, el PSC també ha jugat la carta de reivindicar un "tàndem" d'Illa a la Generalitat i Pedro Sánchez a la Moncloa. Dos executius d'un mateix color que, segons el seu missatge, faran que Catalunya en surti ben parada i torni a la via del "diàleg".

Sánchez ha participat en set actes en campanya i a això cal sumar-hi la presència en mítings de les vicepresidentes Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera i els ministres Miquel Iceta, Reyes Maroto o Arancha González Laya. L'aposta per presentar el PSC com una extensió d'un PSOE fort a l'Estat ha funcionat.

Tant Illa com els seus excompanys de gabinet s'han esforçat a presentar el candidat com un servidor públic que, si ha estat capaç de gestionar la pandèmia com a ministre de Sanitat, també serà capaç de tornar Catalunya a la via de l'ordre. O, com ha dit Sánchez en campanya, de "rescatar-la de l'odi i la confrontació".

La gestió d'Illa a, capdavant del Ministeri de Sanitat, doncs, ha acabat sent un aval i s'han imposat les veus que aproven la seva tasca per sobre de les que la censuren i li retreien que abandonés la Moncloa en plena tercera onada. 

Illa, abocat a la via Arrimadas

La negativa d'Illa a arribar a acords de govern amb forces independentistes el condemna a repetir el paper d'Inés Arrimada el 2017, quan la líder de Ciutadans va renunciar a presentar-se a la investidura tot i haver guanyat les eleccions.

Els comuns, amb qui el PSC vol governar en minoria, insisteixen en la voluntat de fer un tripartit amb els socialistes i ERC, impensable si tots dos mantenen el veto creuat, mentre que el candidat dels republicans, Pere Aragonès, també ha anunciat que es presentarà a la investidura.

A més, el fet que JxCat hagi quedat per davant d'ERC en l'espai independentista genera el risc que els republicans esmenin la seva política d'aliances al Congrés i deixin el PSOE sense el seu suport.