Els comuns resisteixen i insistiran fins al final pel tripartit

Albiach iguala els resultats i dilluns parlarà amb Illa i Aragonès per abordar l'alternativa d'esquerres. La cap de llista dels comuns reclama al candidat del PSC que no es presenti a la investidura sense un acord previ

Albiach durant la valoració dels resultats electorals.
Albiach durant la valoració dels resultats electorals. | En Comú Podem.
14 de febrer del 2021
Actualitzat el 15 de febrer a les 0:36h
L'"optimisme moderat" dels comuns tot just tancar els col·legis electorals s'ha mantingut amb els resultats finals. En Comú Podem ha mantingut els vuit escons al Parlament i la configuració de l'hemicicle fa viable la seva gran proposta de campanya, un govern d'esquerres alternatiu al de Junts i ERC. Una proposta, però, que és aritmèticament viable però políticament pràcticament impossible pels vetos creuats del PSC i els republicans. Malgrat tot, els comuns insistiran fins al final per aconseguir un tripartit que eviti una reedició del govern independentista d'aquests últims anys. 

La cap de llista, Jéssica Albiach, ha sortit a valorar els resultats pocs minuts abans de les 23h. "Estem contentes. Les de la Catalunya fraterna i els que hem defensat sempre que Catalunya és un sol poble", ha resumit candidata. Albiach ha remarcat la "consolidació" dels comuns en aquestes eleccions. "Som un espai sòlid i hem resistit", ha assegurat, i ha fet una crida a "créixer". La candidata ha dit que "clarament" hi ha una majoria d'esquerres i "que vol canvi". "Es constituirà el Parlament més d'esquerres de la història de Catalunya", ha dit, i ha assegurat que el "govern d'esquerres és imparable". "Abans o després arribarà", ha remarcat. 

La candidata ha reclamat un govern d'esquerres "ampli i transversal". "Demà mateix trucaré Illa i Aragonès per deixar de banda vetos estèrils i construir el govern d'esquerres", ha avançat. Albiach ha insistit en el missatge de campanya i ha assegurat que Catalunya mereix un govern alternatiu a Junts i ERC. En aquest sentit, ha instat Salvador Illa a no presentar-se a la investidura si no té els suports. "La gent no està per investidures fake", ha reclamat. Albiach ha lamentat l'entrada de Vox al Parlament com a quarta força. "Aquesta legislatura, els demòcrates hem de treballar per fer-los un cordó sanitari", ha dit. 

Els comuns han resistit en els 8 diputats. L'objectiu, però, passava per obtenir entre 9 i 10 diputats i representació a Girona, i això no s'ha aconseguit. El missatge, nítid durant tota la campanya, no ha acabat d'enganxar i malgrat la insistència en el govern d'esquerres, difícilment els comuns aconseguiran aquest canvi d'aliances. El lideratge d'Albiach, que ha estat molt reivindicat en el tram final de la campanya, es consolida a mitges i les victòries obtingudes a Barcelona, amb Ada Colau, i l'Estat, amb Podem a la Moncloa, no han tingut el resultat esperat a les eleccions, on s'han vist superats -en escons- per la CUP. 

Consulta els resultats per comarques i municipi

 
 

Un missatge clar durant tota la campanya

Els de Jéssica Albiach han tingut una campanya plàcida, amb un missatge clar i sense errors destacables. El paper de la candidata als debats ha estat correcte i el seu missatge, clar. Els comuns no se n'amaguen: volen un govern d'esquerres al Palau de la Generalitat que passa, ara mateix, per ERC i el PSC. La campanya va començar amb aquest missatge i ha acabat amb el mateix missatge: l'única alternativa al "desgovern" de Junts i ERC passa per una alternativa d'esquerres que blindi els serveis públics i faci polítiques socials "com s'ha fet a l'Ajuntament de Barcelona i a l'Estat". El problema, però, és que els dos interpel·lats en aquest pacte a tres -que no necessàriament hauria de repetir la fórmula del tripartit, com remarcava Albiach en una entrevista amb NacióDigital- descarten frontalment l'opció de pacte. De fet, ERC fins i tot ha signat un document conforme no pactarà cap govern amb el PSC.

L'altra part del missatge dels comuns ha estat la vessant més social. S'han reivindicat com la força d'esquerres que no pactarà "ni amb la dreta espanyolista ni amb la dreta independentista" i han remarcat la necessitat d'estar al Govern per poder fer polítiques "al servei de la majoria". Les crítiques a Junts, a qui han acusat de "xenofòbia" i "trumpisme" pels missatges d'alguns dels seus candidats, com Joan Canadell, així com la reivindicació d'una Catalunya "plural i mestissa", han estat també habituals durant els últims dies.

Els exemples de Barcelona i la Moncloa

Els comuns han posat tota la carn a la graella en aquesta campanya. I ho han fet amb un paper molt destacat especialment d'Ada Colau, líder de l'espai i alcaldessa de Barcelona, que ha participat en els principals actes acompanyant els caps de llista. El perfil de Colau mobilitza i arrossega vots, i bona part de la campanya s'ha centrat en reivindicar la feina feta a l'Ajuntament de Barcelona en contraposició, diuen els comuns, amb la "incompareixença" i el "desgovern" a la Generalitat. L'empresa pública Barcelona Energia, el dentista municipal, la lluita contra els desnonaments o la construcció d'habitatge públic han estat alguns dels exemples més repetits en aquests últims dies.

Però no només Colau ha tingut aparicions destacades en la campanya dels comuns. La formació ha posat a primera fila també els ministres de Podem al govern espanyol per reivindicar la feina feta a la Moncloa i els esforços per "empènyer" el PSOE a fer polítiques socials que permetin afrontar la crisi del coronavirus d'una manera diferent a com es va fer el 2008. Pablo Iglesias ha estat present en dos actes, incloent el d'aquest migdia on ha estat especialment contundent amb la democràcia a l'estat espanyol, que ha qualificat de "limitada". Altres ministres com Yolanda Díaz, amb els ERTO; Irene Montero, amb les polítiques d'igualtat i feministes; o Alberto Garzón i Manuel Castells han estat també presents en aquesta campanya, que als comuns han fet 100% telemàtica.