Vox irromp al Parlament i es converteix en el referent de la dreta espanyolista

L'extrema dreta entra per primer cop a la cambra catalana amb 11 diputats i supera clarament PP i Ciutadans

Santiago Abascal i Ignacio Garriga aquest diumenge quan han sortit a valorar els resultats.
Santiago Abascal i Ignacio Garriga aquest diumenge quan han sortit a valorar els resultats. | ACN
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 0:51h
Vox ha aconseguit entrar al Parlament de Catalunya fregant el 8% dels vots i amb 11 diputats. És una dada històrica. Per primer cop, l'extrema dreta serà present a la cambra catalana, un fet que no havia succeït des de la recuperació de les institucions catalanes després de la fi de la dictadura. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat que el seu partit "ha derrotat a la violència" en aquestes eleccions, violència animada pel Govern català. Ha dit que els resultats obtinguts aquest diumenge són l'inici d'una "esperança".

Abascal ha expressat que Espanya pateix una crisi múltiple en tots els ordres i que "els partits que han atacat l'ordre constitucional" són els que han obtingut els millors resultats a les urnes. Abascal ha dit que tot i els bons resultats obtinguts per Vox, "hi ha poc a celebrar i molt a treballar". "Vox és avui la primera força nacional a Catalunhya", ha exclamat. Però el cabdill de Vox ha negat que hi hagués motiu per l'eufòria. Segons ells, "els resultats d'avui a Catalunya són dolents per a Espanya i, per tant, són dolents per a Vox".    

Per la seva part, Ignacio Garriga assegura que "hem passat" i que Vox "liderarà l'oposició"
Garriga ha agraït als electors que han votat Vox i l'han convertit en "el líder de l'oposició". Ho ha dit en companyia del president del seu partit, Santiago Abascal. Garriga ha dit que "no donaran un pas enreer" i que els seus diputats "recuperaran la Catalunya que ens han arrabassat" i que l'entrada d'11 diputats al Parlament. "Ara tindreu una veritable oposició", ha clamat davant dels seus partidaris. Garriga ha afirmat que durant molt de temps els havien dit que "no passaríem i hem passat". S'ha acomiadat dient: "Que Déu beneeixi Espanya!".

 


 

Si el resultat en ell mateix ja és impactant, ho és encara més pel fet que l'èxit de Vox es produeix alhora que es desplomen les altres forces de la dreta espanyola. Ciutadans ha patit un ensorrament encara més greu del que deien les enquestes, passant de 36 a 6 diputats. El PP, per la seva banda, veu estroncat un ascens que semblava factible. Vox és ara la primera força de la dreta espanyola a Catalunya.

El mapa de la dreta espanyola queda trastocat a Catalunya. La formació de Santiago Abascal supera al Parlament a les de Pablo Casado i Inés Arrimadas. L'efecte que això tindrà en la política espanyola és encara desconegut, però segur que en tindrà. D'aquesta manera, Abascal li torna a Casado, amb escreix, la derrota que el líder del PP li va infligir en el debat de la moció de censura de Vox.    

L'entrada al parlament de Vox l'auguraven pràcticament totes les enquestes. Aquesta és una de les notícies d'aquestes eleccions, enrarides des del primer moment de la seva convocatòria. El partit ultra ja va aconseguir posar una falca en la política catalana amb motiu de les eleccions espanyoles del 2019. Però el que ningú preveia és que el seu èxit fos al preu de superar clarament PP i Ciutadans.  

Els resultats de Vox continuen un camí ascendent, iniciat el 2019. En les eleccions del 28-A, Vox va obtenir un 10,6% en el conjunt de l'estat i 24 diputats (3,59% i 1 diputat a Catalunya). En les que es van celebrar el 10-N, Vox ja va pujar de forma espectacular. A nivell d'estat, va assolir la tercera posició amb el 15,09% i 53 escons al Congrés (a Catalunya va fer-se amb el segon diputat i un 6,30%, sumant 243.000 vots catalans).

En cap de les dues eleccions espanyoles recents havia aconseguit Vox superar el PP, però sí que en les del 10-N ja es va posicionar davant de Ciutadans. I va empatar a 2 escons amb populars i taronja. El resultat d'aquest 14-F, per tant, consolida l'arrelament del partit ultra en l'escenari polític de Catalunya. Com respondran a aquest embat els altres dos partits de la dreta espanyola, PP i Ciutadans, serà un dels capítols més interessants de la política catalana -i espanyola- dels propers mesos.