«Qui és l'últim?»: els barcelonins van a plaça per votar

Per primera vegada els mercats de la capital s'habiliten com a col·legi electoral, en una jornada marcada per la pluja i la pandèmia

Cua per votar al Mercat de la Concepció
Cua per votar al Mercat de la Concepció | Carlos Baglietto
14 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:17h
Persianes abaixades, però gent fent cua. Aquesta és la inusual estampa d'aquest diumenge al Mercat de la Concepció, a l'Eixample de Barcelona. Per primera vegada una desena de mercats municipals s'han habilitat com a col·legis electorals, en una jornada marcada per la pluja i la pandèmia. L'objectiu és evitar aglomeracions en col·legis més petits que avui no han obert com a mesura de prevenció per evitar contagis de Covid-19.

"Qui és l'últim?", s'ha sentit repetidament aquest matí a la Concepció. No a les parades -avui tancades- sinó a les cues per votar, una per entrar pel carrer Aragó i l'altre per fer-ho des del carrer València. A cada porta, els encarregats de vetllar per les mesures de seguretat insistien en la necessitat de mantenir la distància de seguretat entre persones i anaven donant pas als votants en comptagotes, per evitar que es concentrés molta gent a l'interior.

Un protocol obligat a causa de la pandèmia, que ha estat en boca de tothom. Entre els votants, el sentiment majoritari era el de tranquil·litat respecte de la possibilitat de contagiar-se. Entre els responsables de les meses, de malestar i resignació. La Laura, el Javi i la Cristina comparteixen mesa i tots tres estan en desacord amb el fet que les eleccions no s'hagin ajornat. "No tant pel risc que jo assumeixo, sinó per la meva família", diu la Laura. "No té cap sentit", apunta el Javi, mentre que la Cristina lamenta que no es pugui votar telemàticament i diu que s'està a "anys llum de qualsevol civilització".
En una altra taula del mercat, el Nil es mostra resignat i tot i que hauria preferit no assumir aquesta responsabilitat, ho troba un mal menor. "Millor que m'hagi tocat a mi que no a algú més gran", explica.

Entre els votants, les queixes han estat més causades per la pluja que per les restriccions derivades de la pandèmia. La Montse, que habitualment vota a l'Institut Jaume Balmes, assegura estar del tot tranquil·la pel fet d'entrar al col·legi a votar. "No anem en metro i en tren? Doncs ja està", argumenta. El Josep Maria també expressa tranquil·litat i considera que mentre es prenguin les mesures de prevenció necessàries, no hi ha perill. "El dret a vot és molt important i a més ja porto un any segrestat a casa", explica.

"Si vinc a comprar, també puc votar"

L'Elisenda i l'Enric també són veïns de l'Eixample que avui voten al Mercat de la Concepció. L'Elisenda considera que votar és segur si hi ha distància i higiene de mans. "Si anem a comprar al supermercat i a treballar, també podem venir a votar", diu ell. La Maria Josep, que ha fet una bona estona de cua sota la pluja, també assegura que no té por. "Si vinc a comprar al mercat, també puc venir-hi a votar. De fet, és més ràpid", valora.
 
A la Concepció s'han registrat cues força llargues, però res comparat amb les que hi ha hagut just al costat, a l'escola que duu el mateix nom. A primera hora del matí hi ha hagut problemes per constituir les meses. Algunes de les persones assignades s'hi han presentat amb certificats de Covid-19 positiu i d'altres han marxat argumentant que havien fet al·legacions sense obtenir resposta. Això ha obligat a recórrer als suplents per poder constituir les meses i finalment el col·legi ha pogut obrir quan ja estaven a punt de tocar dos quarts de nou.

Els mercats són, doncs, escenari d'una jornada electoral atípica en què el convenciment sobre la seguretat o no d'anar a votar va per barris. Els que han d'entrar a deixar la papereta no hi veuen problema. Els que s'hi hauran d'estar a dins tot el dia, no ho veuen igual. 

Arxivat a