ERC reclama el vot per fer virar el lideratge del procés

Junqueras i Aragonès reivindiquen el llegat d'un partit que "mai s'ha rendit" i demanen el suport a la seva via àmplia per impedir el triomf del PSC

Pere Aragonès, flanquejat per Junqueras, Romeva, Forcadell i Bassa al míting final
Pere Aragonès, flanquejat per Junqueras, Romeva, Forcadell i Bassa al míting final | Marc Puig
12 de febrer del 2021
Actualitzat a les 21:47h
ERC esgota el darrer sospir per intentar conquerir la presidència de la Generalitat. Després d'haver guanyat dues eleccions espanyoles i les municipals l'any 2019, els d'Oriol Junqueras continuen tenint com a gran assignatura pendent comandar el Govern. La de diumenge serà una nit taquicàrdica a la seu de Calàbria. Res està decidit. El míting final ha estat una passarel·la de tota l'artilleria del partit, amb tots els presos i Pere Aragonès demanant el vot per mirar de forçar un desempat al seu favor. L'objectiu l'ha verbalitzat sense embuts el candidat: un victòria "contundent" que barri el pas al PSC i que permeti fer "un canvi" al lideratge del procés des de l'esquerra.

Les enquestes apunten a un triple empat tècnic entre el PSC, ERC i Junts i els republicans tenen ben fresc a la memòria la maçada que van suposar els resultats del 21-D: tercer lloc en el podi i darrere de Carles Puigdemont per només 12.000 vots, un escenari que el líder del partit va encaixar des de la cel·la d'Estremera. Amb aquest record ben viu, tota la cúpula del partit ha demanat que cap vot es quedi a casa per barrar el pas a un PSC que, de la mà de Salvador Illa, pretén "passar pàgina" d'un plomall al procés. "Aquí no s'ha acabat res, senyor Illa, aquí tot continua", ha etzibat Aragonès, que un cop més ha denunciat que el PSC no ha signat el document que es compromet a no pactar ni acceptar els vots de Vox.

Les enquestes, per ara, mantenen que no perilla la majoria independentista, però plana l'interrogant sobre quina de les dues vies en xoc s'imposarà, si la d'ERC o la de Junts. Amb Pere Aragonès de candidat, els republicans aspiren a aconseguir el que en 40 anys no els ha estat possible. Mai abans, recorden sovint, ho havien tingut tant a tocar. Onejant la bandera d'una reconstrucció d'esquerres per superar la crisi i la fórmula del Govern ampli per tenir més força per avançar cap a l'autodeterminació i l'amnistia, l'aspirant republicà pretén guanyar les eleccions. O, com a mínim, tenir més escons que Junts per poder liderar la formació de govern encara que el PSC quedés per davant.


"No us equivoqueu de vot", ha demanat Junqueras. "Que no ens hàgim de lamentar l'endemà", ha advertit la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Les credencials del partit, han insistit, són 90 anys d'història "sense haver-se rendit" malgrat la presó i l'exili i amb l'expedient net de corrupció. "Nosaltres no hem canviat de sigles", ha afegit Aragonès, l'única al·lusió que ha fet durant el míting final als de Laura Borràs. 

I si Junqueras, de la mà de Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa han demanat donar sentit al seu empresonament impedint un govern "dels del 155" i interpel·lant a l'emoció del votant, Aragonès ha exhibit el seu perfil de gestió tot recordant d'una tirallonga les principals apostes que ERC ha desplegat en campanya enfocades en l'agenda de reconstrucció que ha de marcar, no la legislatura, sinó "la pròxima dècada". Des de l'educació gratuïta dels 0 als 3 anys al compromís amb el segell feminista i ecologista a l'impuls dels serveis públics.

Consideren que és l'equipatge que els diferencia de l'espai de Junts, a qui ubiquen a la dreta i de qui critiquen una via que no permet sumar més gent a l'independentisme. Aragonès ha plantejat un Govern ampli apuntalat per l'esquerra del qual en formin part ERC, Junts, comuns, la CUP i el PDECat, una fórmula difícilment assolible si es mantenen els vetos creuats verbalitzats. El candidat republicà ha descartat qualsevol fórmula que compti amb el PSC, ja sigui a dins del Govern com a fora, fins i tot ha verbalitzat que rebutjaria ser investit amb una abstenció dels de Salvador Illa. Pel que fa a l'executiu sobiranista que pretén configurar, ha deixat caure que els noms dels consellers hauran de ser acordats i que no hi haurà lloc per a postulats "xenòfobs", tot un dard a candidats com el número tres de Junts, Joan Canadell.

"Pot passar qualsevol cosa"

A la seu de Calàbria són conscients que l'expectativa de victòria, però, s'ha anat complicant a mesura que la legislatura agonitzava, que s'anava allargant la convocatòria electoral a cavall de la gestió d'una complexa pandèmia, i amb un PSC que ha aconseguit fer un sprint en un mes i mig situant Salvador Illa com a candidat. Tant socialistes com Junts han aconseguit retallar tant les distàncies que la frase "pot passar qualsevol cosa" és transversal entre els partits amb possibilitat de guanyar. 

"Les nostres sensacions són bones, però els números estan molt empatats", asseguren des de la cúpula republicana. L'abstenció, en aquestes eleccions més que mai, és el gran imponderable que es miren de reüll. La lectura que fan és que, en un context de molt baixa participació, Junts tindria més opcions de passar per davant, un escenari que entre bambolines admeten que seria el pitjor. Aragonès ha enfocat la campanya com un cos a cos amb Illa que s'ha enverinat, especialment, en els darrers tres dies. Per una banda, per la polèmica per la negativa del candidat socialista a fer-se un test abans dels debats i, per l'altra, del document signat pels independentistes posant per escrit el veto al PSC, que ha estat interpretat pels socialistes com una "agressió". 

A diferència de fa tres anys, ERC ha protagonitzat una campanya que ha tingut sota control de principi a final. "No hem comès errors", consideren. L'únic episodi imprevist ha estat el del document signat. La lectura de portes endins és, però, que després de dues setmanes intentant combatre el discurs del tripartit que s'atia tant des de Junts com des de la dreta, la firma del partit hi havia de ser. De fet, detecten que la seva principal fuita de vots és cap a Junts, motiu pel qual valoren que l'impacte de no signar-lo hagués estat més gran.

Entre bastidors, la cúpula republicana està satisfeta d'haver pogut comptar amb els presos en campanya, fet que consideren un revulsiu que pot contribuir a una eventual victòria el diumenge. No tenen garanties del veredicte final, però la sensació és la d'haver fet tot el que estava al seu abast. Les urnes determinaran si ha estat suficient o, com va passar fa tres anys, el repte s'estronca. 

Arxivat a