Els comuns defensen un govern de canvi que espanti el fantasma de la repetició electoral

Albiach reclama a ERC i PSC que aparquin els vetos i facilitin una alternativa "transversal i d'esquerres" que aposti per una sortida social de la crisi i per la taula de diàleg

Jéssica Albiach, en l'acte de tancament de campanya dels comuns
Jéssica Albiach, en l'acte de tancament de campanya dels comuns | En Comú Podem
12 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:04h
Els comuns han tancat la campanya reclamant concentrar el vot en la candidatura de Jéssica Albiach per espantar el fantasma d'una repetició electoral i evitar una presidència de Junts, encarnada en Laura Borràs o Joan Canadell. La cap de llista per Barcelona ha demanat a ERC i PSC deixar de banda "lògiques caduques del passat" i que apostin per un govern "transversal i d'esquerres" que permeti una sortida social de la crisi, "com s'està fent a Barcelona i a l'Estat". Albiach ho ha dit en un acte a Blanes, a les comarques gironines, on els comuns es juguen un escó amb Vox, i acompanyada del número 2 per Barcelona, Joan Carles Gallego, i la cap de llista per Girona, Rosa Lluch.

Albiach ha lamentat el "manifest" que ha signat ERC en contra d'un Govern amb el PSC. "Aquest manifest respon més a les dinàmiques de 2017 que a les actuals", ha dit, i ha assegurat que "la gent està a un altre punt". En aquest sentit, ha dit que no entén "la hipoteca" que ERC li ha de pagar a Junts. També ha criticat que el PSC es negui a governar amb forces diferents com els republicans. "Si no voleu una repetició electoral ni Borràs o Canadell de president, l'únic vot és a En Comú Podem", ha assegurat, i ha dit que les eleccions són "un plebiscit" sobre la fórmula de Govern a partir del 14-F. "O desgovern o un govern transversal d'esquerres que aposti per una sortida social de la crisi i aposti per la taula del diàleg", ha constatat. 

En qualsevol cas, Albiach ha deixat clar que el govern d'esquerres "arribarà". "Alguns partits es poden resistir amb vetos o posicionaments del passat, però aquests enrocaments són coses del passat", ha assegurat, i ha demanat concentrar el vot en els comuns per aconseguir un govern transversal i d'esquerres. "Som l'alternativa al desgovern de Junts i ERC", ha insistit. La candidata, en aquesta línia, ha preguntat a ERC i el PSC si seran capaços d'anar a segones eleccions "per tossuts" i per no acceptar un pacte d'esquerres. "Seran capaços de fer perdre el temps a la gent i portar-nos a una repetició electoral?", ha dit.

La candidata ha dit que caldrà arribar a acords i "entendre's". "Catalunya necessita una sortida social a les crisis i diàleg, i l'única alternativa és un govern transversal i d'esquerres", ha dit, i ha admès que "no serà fàcil". Albiach ha dit que després del 14-F caldran acords i ha assegurat que uns comuns "forts" i que puguin estar al Govern. "Volem governar perquè des de dins del Govern és des d'on pots condicionar les polítiques i garantir que els acords es compleixin", ha assegurat Albiach, i ha recordat, en aquest sentit, el paper de Podem a la Moncloa empenyent el PSOE. 

Albiach ha fet una crida a omplir les urnes "d'esperança" i ha assegurat que el pla del Govern per garantir la votació de diumenge està ben fet i anar als col·legis "és segur". La candidata ha reivindicat el paper dels comuns a l'Ajuntament de Barcelona i en diversos ajuntaments del país i al govern de l'Estat malgrat les dificultats que suposa "ser el soci petit". En aquest sentit, ha reivindicat els ERTO i l'escut social que impulsa el govern del PSOE i Podem. "Si no estiguéssim al govern espanyol ens haurien retallat les pensions i no s'hagués pujat el salari mínim ni s'estaria derogant progressivament la reforma laboral", ha dit.  

Gallego demana a ERC i PSC que deixin de mirar a la dreta

Joan Carles Gallego, número 2 dels comuns, ha carregat contra el Govern de Junts i ERC i ha assegurat que "han governat per mig país i han deixat de banda els problemes reals de Catalunya". Gallego ha dit que els comuns "no es rentaran les mans" davant d'aquests problemes dels ciutadans i treballaran per combatre la desigualtat, la precarietat o la mercantilització de la salut, entre d'altres problemes que afecten la ciutadania. En aquest sentit, ha reclamat a ERC i PSC que deixin de mirar a la dreta i s'asseguin amb els comuns per tirar endavant un govern d'esquerres. 

El candidat d'En Comú Podem ha reivindicat la proposta dels comuns d'una transformació industrial i d'un canvi de model social, que abordi els reptes ambientals i de pobresa. "Volem una fiscalitat justa i progressiva, amb un fort lideratge públic per abordar els problemes de la gent", ha dit. Gallego ha reclamat un govern "per a tothom". "O fem un govern que posi les persones al centre o continuem com fins ara amb un govern que només es preocupa d'una part de Catalunya", ha dit.

Lluch reclama polítiques "per a tot el territori"

Rosa Lluch, candidata dels comuns per Girona, ha reivindica la necessitat d'un "canvi" que porti un Govern que faci "polítiques per a la majoria" i que acabi amb "l'immobilisme i la paràlisi" i afronti la crisi econòmica i social amb unes "institucions forts i proactives". En aquest sentit, ha reclamat que Catalunya ha de deixar d'estar a la cua de l'Estat en inversió social per habitant i ha remarcat la proposta dels comuns de fer polítiques per a tot el país i tota la gent. "No pot ser que en funció d'on visquis tinguis uns drets o altres", ha demanat. També ha reclamat un govern que prioritzi el diàleg amb qui pensa diferent.

Lluch ha denunciat els "insults i menyspreus" que ha rebut Albiach durant la campanya. "Deu ser que els fas por", li ha dit, i ha criticat el masclisme que impregna encara la societat. "Aquestes persones hauran de veure que el món ha canviat", ha dit la candidata. En aquest sentit, ha reivindicat la campanya "en positiu i sense baixar al fang", com han fet altres partits. "Hi haurà sorpreses", ha apuntat Lluch, que ha lamentat també l'actual clima de desafecció. 

Urtasun reivindica l'"efecte Albiach"

L'eurodiputat d'En Comú Podem, Ernest Urtasun, ha reivindicat l'"efecte Albiach" que ha donat la volta a una campanya electoral que començava amb l'anomenat "efecte Illa". Urtasun ha defensat que els comuns connecten amb el sentiment de la ciutadania que no es pot continuar amb "la confrontació permanent". "No podem seguir amb la polarització", ha dit l'eurodiputat, que ha presentat la candidatura d'Albiach com la que "trenca blocs i construeix ponts". Urtasun també ha demanat un govern que pensi quina Catalunya vol per al futur després d'anys de debat "intern". "Volem un canvi a Catalunya perquè cal transformar en clau social, ecologista i feminista Espanya i Europa. Volem que Catalunya sigui un actor clau a Europa", ha apuntat, que ha reivindicat un Govern d'esquerres "amb la mirada posada a Europa i al món". 

Un missatge clar durant tota la campanya

Els de Jéssica Albiach han tingut una campanya plàcida, amb un missatge clar i sense errors destacables. El paper de la candidata als debats ha estat correcte i el seu missatge, clar. Els comuns no se n'amaguen: volen un govern d'esquerres al Palau de la Generalitat que passa, ara mateix, per ERC i el PSC. La campanya va començar amb aquest missatge i ha acabat amb el mateix missatge: l'única alternativa al "desgovern" de Junts i ERC passa per una alternativa d'esquerres que blindi els serveis públics i faci polítiques socials "com s'ha fet a l'Ajuntament de Barcelona i a l'Estat". El problema, però, és que els dos interpel·lats en aquest pacte a tres -que no necessàriament hauria de repetir la fórmula del tripartit, com remarcava Albiach en una entrevista amb NacióDigital- descarten frontalment l'opció de pacte. De fet, ERC fins i tot ha signat un document conforme no pactarà cap govern amb el PSC.

L'altra part del missatge dels comuns ha estat la vessant més social. S'han reivindicat com la força d'esquerres que no pactarà "ni amb la dreta espanyolista ni amb la dreta independentista" i han remarcat la necessitat d'estar al Govern per poder fer polítiques "al servei de la majoria". Les crítiques a Junts, a qui han acusat de "xenofòbia" i "trumpisme" pels missatges d'alguns dels seus candidats, com Joan Canadell, així com la reivindicació d'una Catalunya "plural i mestissa", han estat també recorrents durant els últims dies.

Els exemples de Barcelona i la Moncloa

Els comuns han posat tota la carn a la graella en aquesta campanya. I ho han fet amb un paper molt destacat especialment d'Ada Colau, líder de l'espai i alcaldessa de Barcelona, que ha participat en els principals actes acompanyant els caps de llista. El perfil de Colau mobilitza i arrossega vots, i bona part de la campanya s'ha centrat en reivindicar la feina feta a l'Ajuntament de Barcelona en contraposició, diuen els comuns, amb la "incompareixença" i el "desgovern" a la Generalitat. L'empresa pública Barcelona Energia, el dentista municipal, la lluita contra els desnonaments o la construcció d'habitatge públic han estat alguns dels exemples més repetits en aquests últims dies.

Però no només Colau ha tingut aparicions destacades en la campanya dels comuns. La formació ha posat a primera fila també els ministres de Podem al govern espanyol per reivindicar la feina feta a la Moncloa i els esforços per "empènyer" el PSOE a fer polítiques socials que permetin afrontar la crisi del coronavirus d'una manera diferent a com es va fer el 2008. Pablo Iglesias ha estat present en dos actes, incloent el d'aquest migdia on ha estat especialment contundent amb la democràcia a l'estat espanyol, que ha qualificat de "limitada". Altres ministres com Yolanda Díaz, amb els ERTO; Irene Montero, amb les polítiques d'igualtat i feministes; o Alberto Garzon i Manuel Castells han estat també presents en aquesta campanya, que als comuns han fet 100% telemàtica.

Girona, el gran objectiu

Els comuns han acabat la campanya a Blanes, a la demarcació de Girona, i amb un paper destacat de la cap de llista al territori, Rosa Lluch. Això no és casualitat. Un dels reptes de la formació en aquestes eleccions és recuperar l'escó a les comarques gironines, que van perdre a les passades eleccions de 2017. El poc arrelament territorial i la concentració de vot a Barcelona és un dels problemes dels comuns -justificat des del partit per la joventut de la formació- i en aquestes eleccions confien que la fortalesa de Lluch, juntament amb una campanya que l'ha situada a primera fila sovint acompanyada de Colau o els ministres de Podem, ajudin a recuperar aquest diputat.

En Comú Podem aspira als 9 o 10 diputats en aquestes eleccions. Això voldria dir consolidar Barcelona, mantenir Tarragona i guanyar a Girona. A la demarcació de Lleida els comuns difícilment obtindran representació i això també s'ha traduït en menys presència durant la campanya. En qualsevol cas, la formació confia ser decisiva en la formació de nous governs, com han remarcat durant tota la campanya. La seva recepta, un govern d'esquerres que passi pàgina al "desgovern" de Junts i ERC.