Illa demana acabar amb l'«odi permanent» el 14-F

El candidat del PSC es reivindica com a alternativa a les "dues fotos de Colón"

Illa, en l'acte a Cornellà de Llobregat
Illa, en l'acte a Cornellà de Llobregat | PSC
12 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:16h
El candidat del PSC el 14-F, Salvador Illa, s'ha erigit com a alternativa a la confrontació de cara a les eleccions de diumenge, en un acte electoral a Cornellà de Llobregat. L'exministre de Sanitat ha demanat acabar amb l'"odi permanent" i s'ha situat entre les dues "fotos de Colón". Illa fa referència, d'una banda, a la fotografia protagonitzada pel PP, Ciutadans i Vox el 2019 per rebutjar el govern de Pedro Sánchez. De l'altra, es refereix al compromís per escrit dels partits independentistes per ratificar el seu veto a arribar a acords amb el PSC.

Illa ha proposat "unitat i diàleg" en un acte electoral a Cornellà de Llobregat. "Som a les portes d'un canvi necessari i urgent", ha pronosticat. El candidat del PSC ha tornat a demanar el vot a qui el 2017 va donar suport a Ciutadans i ha insistit que si guanya les eleccions, es presentarà a la investidura.

Abans, aquest divendres en una roda de premsa a EFE, Illa ha evitat respondre si rebutjaria els vots de Vox en cas que el partit ultradretà votés per ell en una sessió d'investidura. Illa s'ha limitat a dir que ni pactaria ni parlaria amb el partit d'Abascal però ha esquivat la pregunta sobre un hipotètic oferiment de Vox per frenar l'independentisme.

A més d'Illa, en l'acte d'aquest divendres també hi ha participat la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, que ha demanat superar la "resignació" provocada pels governs independentistes a la Generalitat.

González Laya ha defensat que Espanya és "una gran democràcia", el mateix dia que el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, hagi definit l'Estat com una "democràcia limitada". La ministra d'Afers Exteriors ha escollit els Jocs Olímpics celebrats a Barcelona fa 29 anys com a exemple de referència per demanar una Catalunya "unida i sense exclusions".

La ministra ha reforçat el missatge expressat per Illa en campanya, basat en la demanda de "passar pàgina" del procés independentista. González Laya ha cridat a recuperar la "noblesa política" i a canviar la "retòrica" per la generació d'oportunitats per a la ciutadania.

En l'acte també ha intervingut l'alcalde de Cornellà de Llobregat, el socialista Antoni Balmón, que ha assegurat que Catalunya es regeix els darrers anys per "la llei de la seva" per culpa de l'independentisme.