Aragonès assegura que no acceptarà els vots del PSC per ser investit

El candidat d'ERC assenyala que no vol dependre dels socialistes: "Aquests suports mai són gratis"

El candidat d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès.
El candidat d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès. | ERC
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:36h
"No". Aquesta és la resposta que ha fet el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, a la pregunta de si acceptaria els vots del PSC per ser investit. En aquests termes s'ha expressat durant una entrevista a RAC1 en la qual ha insistit que no vol dependre dels socialistes perquè aquests suports "no són mai gratis". Aragonès ha citat l'exemple d'Ada Colau -escollida alcaldessa amb els vots de Manuel Valls malgrat haver-se compromès, en una entrevista NacióDigital, a no acceptar-los- i ha indicat que en cas de guanyar només mirarà a Junts, CUP i comuns per arribar a enteses al Parlament i al Govern. "Això és la via àmplia", ha insistit.

En el debat de TV3 de dimarts a la nit, la candidata de Junts, Laura Borràs, va interpel·lar directament Aragonès sobre un hipotètic vot dels socialistes en una investidura, però no va obtenir una resposta concreta. Aquest dijous, a les portes que acabi la campanya electoral, sí que s'ha expressat de manera més clara amb l'argument que no vol estar "condicionat" pels socialistes. Tant el candidat com Oriol Junqueras i Marta Rovira han assenyalat que no pensen arribar a acords amb el PSC, però des de Junts apunten que el tripartit -amb els comuns- serà un fet en cas que sumin.

"La propera legislatura hem de fer moltes coses urgents, com el reconeixement de l'autodeterminació", ha remarcat Aragonès. En aquesta carpeta, ha constatat, no hi pot haver un acord amb el PSC. Preguntat sobre per què no va signar ell en persona l'acord amb la resta de formacions independentistes que els compromet a no pactar amb els socialistes, ha indicat que en aquell moment no era a la seu del partit i que per això el va subscriure el cap de campanya, Sergi Sabrià. Tot i això, no hauria tingut "cap problema" a l'hora de signar-lo perquè en comparteix el contingut.

En tot cas, Aragonès ha indicat que el pacte no és un "cordó sanitari" i que, per tant, es poden arribar a acords parlamentaris. "Contra l'extrema dreta sí que hi ha d'haver un cordó sanitari", ha ressaltat el vicepresident, que ha tornat a preguntar públicament a Salvador Illa si acceptarà els vots de Vox per ser investit. "Si poden, ho faran", ha assenyalat. Aragonès s'ha compromès a escollir el candidat independentista més votat -Borràs, en cas de quedar per sobre d'ERC- i ha indicat que no hauria de ser difícil arribar a un acord de cara a la propera legislatura, també al Parlament.

El candidat ha apuntat que l'estratègia dels republicans -la "via àmplia" i també la capacitat negociadora a Madrid- no estarà en discussió si perden davant Junts, i no ha volgut entrar a opinar sobre els nomenaments del futur Govern. Aragonès ha indicat que Alba Vergés ha fet una "bona feina" com a consellera de Salut, però no ha garantit al 100% que mantingui el càrrec en la propera legislatura. Borràs ja ha anunciat que qui ocuparà el lloc, si és presidenta, serà Josep Maria Argimon, ara secretari de Salut Pública. L'anunci el va fer dimarts al debat i es va tancar la setmana passada.