Borràs reclama a ERC estendre al Congrés el compromís de no pactar amb els socialistes

La candidata de Junts torna a plantejar que es reverteixin tots els acords amb el PSC, inclòs el que té la seva formació a la Diputació de Barcelona, i alerta que el tripartit "ja funciona" a Madrid i a l'Ajuntament

Laura Borràs, en campanya.
Laura Borràs, en campanya. | Junts per Catalunya
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:50h
El pacte signat pels partits independentistes per posar per escrit la negativa a arribar a acords de governabilitat amb el PSC ha servit aquest dijous a Laura Borràs, candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, per demanar a ERC fer-lo extensiu al Congrés dels Diputats. "No fem pactes d'estabilitat de govern tan nefastos com els que tenim a l'Estat o a l'Ajuntament de Barcelona. Proposo traslladar aquest acord al Congrés. Aquí és on no s'ha d'apuntalar els partits del 155", ha apuntat Borràs en una roda de premsa organitzada per l'Agència EFE en la qual també ha proposat revertir "tots els pactes" municipals i supramunicipals -com el que té Junts a la Diputació de Barcelona amb el PSC- als quals es van arribar després de les eleccions del 2019.

En tot cas, la candidata de la formació de Carles Puigdemont ha indicat que són més lesius els pactes amb Pedro Sánchez al Congrés que no pas els acords en ajuntaments, consells comarcals o diputacions. "Els que més perjudiquen Catalunya és on té més calat i envergadura. Els que més mal fan a Catalunya són els de Madrid, no en entitats de caràcter local", ha apuntat en el transcurs de la roda de premsa. En aquest sentit, ha remarcat que no només caldria revertir els acords de la Diputació de Barcelona o del Congrés, sinó també els de consistoris com Sant Cugat del Vallès i Figueres, en els quals ERC governa gràcies al suport del PSC tot i no haver guanyat els comicis.

Borràs ha posat de manifest que ella sí que ha signat directament el pacte amb la resta de forces independentistes, a diferència del candidat d'ERC, Pere Aragonès, que ho ha deixat en mans del director de campanya, Sergi Sabrià. La cap de files de Junts ha indicat que en el debat de TV3 no va tenir resposta d'Aragonès sobre si acceptaria els vots del PSC per ser investit president, una circumstància que alimenta -segons ella- la possibilitat que es posi en marxa un tripartit a Catalunya format per republicans, socialistes i comuns, l'única formació que ha defensat amb entusiasme aquesta opció. El retret que fa a ERC és que, entre Junts i Sánchez, els republicans trien la segona via.


La candidata de Junts ha assegurat que si existeix la possibilitat "matemàtica" del tripartit acabarà posant-se en marxa, i ha indicat que aquesta fórmula "ja funciona" al Congrés del Diputats i també a l'Ajuntament de Barcelona. En els dos casos, ERC ha fet costat a decisions tan rellevants com la investidura de Pedro Sánchez, així com també als pressupostos del govern espanyol i també de l'executiu municipal que lidera Ada Colau. "El tripartit el vivim dia a dia a Barcelona i a Madrid. No ens cal una campanya per dir que no pactarem amb el PSOE. El soci preferent del govern de socialistes i comuns és sun partit independentista, i durant la campanya Albiach ha reconegut que el soci preferent a Barcelona és ERC", ha reflexionat Borràs.

Pel que fa a la formació del futur Govern, la dirigent de Junts s'ha compromès a posar-lo en marxa "el més aviat possible", tenint en compte la situació de pandèmia i de crisi econòmica. Ha aprofitat per enviar un missatge a la CUP, a qui ha retret la negativa a avalar la investidura de Jordi Turull fa tres anys, quan l'exconseller de la Presidència estava a punt de tornar a entrar a la presó. "En els moments clau s'hi ha de ser amb tota la convicció", ha assenyalat Borràs en referència als anticapitalistes, amb els quals es posarà en contacte després de les eleccions -si guanya- per sumar-los a l'executiu.

Preguntada sobre els terminis per arribar a la independència, la candidata de Junts ha indicat que no es planteja cap horitzó temporal. "Hem vingut a fer-ho possible", ha assenyalat Borràs, que ha defensat "posar les bases" de la futura República i també conèixer "amb qui es produirà". El full de ruta de Junts, ha destacat, està "obert" a qualsevol "millora" per part de la resta de formacions independentistes. Dins d'aquest full de ruta hi ha activar i defensar la DUI i, al mateix temps -l'estratègia, ressalta sempre Borràs, combina elements en paral·lel-, un referèndum acordat que sigui possible amb la intervenció de les institucions europees.